Tovább íródik az angol-német futballtörténelem

Azzal előzetesen mindenki számolt, hogy az angolok megnyerik a saját csoportjukat. Hazai pályán, viszonylag könnyű ellenfelekkel szemben, ráadásul a torna egyik nagy esélyeseként ez szinte elvárás volt.

Germany-England | Germany beat England on penalties to reach EURO '96 final | UEFA EURO | UEFA.comEhhez képest az még az utolsó percekben is kérdéses volt, hogy a német válogatott hol végez csoportjában, egy lőtt góllal megnyerte volna csoportját, egy kapottal negyedikként kiesett volna, de akár még harmadik is lehetett volna. Végül maradt a második helyen, amely azt jelenti, hogy a legjobb 16 között máris összejön a futballtörténet egyik legjobban várt összecsapása: Anglia – Németország a Wembley-ben.

Első tétmeccsüket is a (régi) Wembley-ben játszották. A hírhedt 1966-os VB-döntőt az angolok mindössze egy szabálytalan góllal tudták megnyerni. Hozzá kell tenni, hogy míg a németek összességében 14-szer szerepeltek nagy torna döntőjében, addig az angoloknak a mai napig ez az egyetlen döntőjük nagy tornán. Pedig abból már volt kb. 36, ráadásul 72 résztvevővel (1950-ben speckó).


Nos, 1966-ban az angolok nyertek, azonban utána visszatérően a németeké volt a siker. Az 1970-es VB negyeddöntőjében, valamint az 1972-es Európa-bajnokság – torna előtti, oda-visszavágós – negyeddöntőjében is. 1982-ben a csoportmeccsek során találkoztak és értek el 0-0-t, mely végül a németeknek jött jobban.

Aztán jött két nagyon kiélezett elődöntő. 1990-ben az olaszországi VB-n, majd 1996-ban Angliában az EB-n is büntetőkkel jutottak tovább a németek – és végül megnyerték a tornát is. Gareth Southgate utóbbin meccsen sorsdöntő büntetőt hibázott. Leginkább ezt a csorbát akarják kiküszöbölni most az angolok.

2000-ben az EB-n mindkét csapat pórul járt a csoportmeccsek alatt, azonban az egymás elleni találkozón az angolok nyertek 1-0-ra. Utána a VB-selejtezőkön is az angolok jártak jobban: 5-1-re győztek Münchenben, viszont a régi Wembley utolsó meccsén a némtek nyertek 1-0-ra.

Utolsó tétmeccsüket 2010-ben játszották. A VB nyolcaddöntőjében 4-1-re nyertek a németek. Álomszerű futballal, de a jogtalanul elvett angol gól beárnyékolja a győzelmet. Mindenesetre jó fricska volt 1966-ért.


Akkor így nézett ki a két csapat kezdője: 

Németország: Neuer – Boateng – Friedrich – Lahm – Mertesacker – Khedira – Özil – Schweinsteiger – Klose – Muller – Podolski

Anglia: James – Cole – Johnson – Terry – Upson – Barry – Gerrard – Lampard – Milner – Defoe – Rooney

Azóta négy barátságos meccset játszottak: kétszer a németek, egyszer az angolok nyertek, majd legutóbb 0-0-ra végeztek.