TOP 10 NDK-születésű a Nationalelfben

Harminc évvel ezelőtt, 1989. november 09-én omlott le a Berlini Fal, ezzel elővetítve, hogy végleg felszámolják a keleti német tartományokban, valamint Berlin keleti részén a hosszú orosz megszállást, s a Német Szövetségi Köztársaság végre ezeken a területen is gyakorolni tudja szuverenitását.

Bildergebnis für dfv dfb trabant"

A Berlini Fal leomlása számunkra is fontos, hiszen hosszú évtizedeken keresztül Magyarország is orosz megszállás alatt állt, más intenzitással, de hasonló életforma alakult ki, mint a keletnémet tartományokban, a német egyesítést a magyar fejlemények is generálták, s bár a Fal leomlásának idejére Magyarországon már kikiáltották a köztársaságot, ez részben visszafelé is igaz lehet.

Az NDK azonban még majdnem egy éven keresztül életben maradt. Egészen 1990 végéig még futballmérkőzéseket is játszott a válogatott, 1991-ben pedig a Hansa Rostock begyűjtötte az utolsó NDK-bajnoki címet. A sors fintoraként a két német válogatottat egy selejtezőcsoportba sorolták az 1992-es EB-kampányban. Ezekre a mérkőzésekre azonban már nem került sor. 1991 őszétől pedig a Hansa Rostock, valamint a Dynamo Drezda szerelésével elindult az egyesített Bundesliga is.

Bildergebnis für ddr sammer"

Harminc év telt el, a keletnémet futball csak időlegesen tudta megmutatni magát. Jelenleg az Union Berlin képviseli csak az egykori NDK-t a Bundesligában, valamint az RB Leipzig, de az már olyannyira kapitalista kreatúra, hogy a nyugatiak számára is alig tolerálható.

Összesen harminchét (egyes összefoglalók alapján 38, találjátok meg őt! J ) olyan játékosra bukkantam a német futball történetében, akik az NDK szülötteként léptek pályára a Nationalelfben.

Van köztük csapatkapitány, aranylabdás és világbajnok is. Én most a TOP10 játékost gyűjtöttem össze. A lista variálható. De változtatható is.

Bildergebnis für michael ballack kapitän"

Akik lemaradtak a listáról: Jörg Heinrich, Dariusz Wosz, Marko Rehmer, Tim Borowski, Clemens Fritz, Olaf Marschall, René Adler, Stefan Beinlich, Frank Rost, Dirk Schuster, Alexander Zickler, Robert Enke, Thomas Doll, Marcel Schmelzer, Jörg Böhme, Nils Petersen, René Schneider, Robert Huth, Thomas Ritter, Bernd Hobsch, Marco Engelhardt, Heiko Gerber, Ingo Hertzsch, Ronald Maul, Heiko Scholz, Sven Kmetsch, Michael Hartmann.

  1. Thomas Linke

Türingiában született, a Rot-Weiss Erfurtban vált „profivá.” BL-győztes a Bayernnel, VB-ezüstérmes.

  1. Andreas Thom

Az egyik első fecske. Kelet-berlini, a Dynamo Berlinnel sokszoros kelet-német bajnok, kelet-német gólkirály, válogatott. Már 1990 januárjában a Bundesligába igazolt, EB-ezüstérmes.

  1. Ulf Kirsten

Szászországi születésű, a Dynamo Drezdával bajnok. Háromszoros Bundesliga-gólkirály. BL-döntős 2002-ben a Leverkusennel.

  1. Carsten Jancker

Mecklenburgi születésű, a Hansa Rostock játékosa. BL-győztes a Bayernnel, VB-ezüstérmes. A Bayern München kultikus figurája.

  1. Jens Jeremies

Szászországi születésű, a Dynamo Drezdában mutatkozott be a Bundesligában is. BL-győztes a Bayernnel, VB-ezütérmes.

  1. Steffen Freund

Brandenburgi születésű, 1997-ben BL-győztes a Dortmunddal, Európa-bajnok.

  1. Bernd Schneider

Jenai születésű, a Carl-Zeiss Jena játékosa. BL- és VB-ezüstérmes 2002-ben. A 2006-os nyári mese rutinos tagja. 81-szeres válogatott. Megérdemelné, hogy az összfutball legendás alakjai között tartsák számon.

  1. Michael Ballack

Szászországi születésű, egészen 1997-ig a Chemnitz (Karl-Marx-Stadt) játékosa. Mindenféle ezüstérmes. Hat éven át a Nationalelf kapitánya. Nála többször csak Lothar Matthäus viselte a szalagot. Egy generáció sztárja.

  1. Matthias Sammer

Drezdai születésű, a Dynamo Drezda játékosa. Az első kelet-németek egyike a Nationalelfben. Európa-bajnok. BL-győztes a Dortmunddal. Az utolsó német aranylabdás. A 2014-es világbajnoki címet megalapozó szakmai munka kiemelkedő alakja. A Bayern 2013-as triplázásának egyik fő letéteményese. Imádom.

  1. Toni Kroos

Toni Kroos 1990 első napjaiban született Mecklenburgban, már a Fal leomlását követően, de még NDK-polgárként, vagy elvtársként, vagy bármiként. Erősen kérdéses, mekkora ikonként marad meg a német futball történetében. Esélyes, hogy az Európa-bajnokság után a válogatottságtól is visszavonul, de ettől függetlenül őt kell a lista első helyére tenni, hiszen az egyetlen NDK-világbajnok. Mellette pedig négyszeres BL-győztes. Ilyen sokszor egyetlen más német játékos sem ünnepelt BL-győzelmet.

Bildergebnis für toni kroos world cup final"

A 2014-es világbajnokságon alapember, egyúttal – ugyan nem látványosan, de – a csapat egyik motorja. A VB-n egyébként két másik ex-keleti is a keret tagja volt: Miroslav Klose és Lukas Podolski a mai Lengyelország területén születtek, de olyan körzetekben, amelyek a II. világháborút megelőzően hosszasan német területnek számítottak.

Annyi bizonyos, hogy az NDK-nak új világbajnoka nem nagyon lesz. De az egykori kelet-német tartományok sem ontják magukból a válogatott játékosokat, valószínűleg ennyire hatalmas még mindig az esélyegyenlőtlenség egy stuttgarti, dortmundi vagy müncheni születésű srác és egy drezdai vagy erfurti között. Legutóbb Maximilian Arnold, illetve Nils Petersen mutatkozott be a Nationalelfben. Utóbbi NDK-szülöttként. A novemberi keretben mindössze Toni Kroos az egyetlen az ex-szocialista területekről, valamint Nico Schulz Berlin nyugati részéről.

Bildergebnis für red bull leipzig marketing"