Tíz tény a magyar-német párharcról

Remélhetőleg futballt is fogunk látni ma este Münchenben, mert eddig mindenről szó volt, csak épp a fociról nem. Ami azért figyelemmel arra, hogy egy focimeccsrő van szó, és a foci egy nagyon frankó dolog, elég elszomorító.

Torghelle Sándor és Péter Zoltán több tízezer német szurkolót intett csendreMindenesetre a Kicker összegyűjtött 10 dolgot, ami megelőzi a nagy magyar-német összecsapást:

1. Jogi Löw válogatott edzőként eddig kétszer találkozott a magyar válogatottal: 2016-ban és 2010-ben is győzni tudtak vele a németek. Gólt sem kapva.

2. 2004 júniusában viszont Lothar Matthäus örülhetett, aki magyar kapitányként 2-0-ra nyert Rudi Völler csapata ellen. Az a német vereség végül az EB-n is rossz ómen volt.

3. Amiről már szó volt: a két csapat között az utolsó tétmeccs éppen az 1954-es VB-dööntő volt…

4. Éppencsak jobb a németek mérlege: 31 meccsből 12 győzelem, 10 döntetlen és 9 vereség.

5. Az utolsó 11 közös meccsükből 7-szer a magyarok nem tudtak betalálni.

6. Négy magyar válogatott is a Bundesligát erősíti: Sallai Roland, Gulácsi Péter, Willi Orban és Szalai Ádám.

7. A németek már harmadik EB-meccsüket játsszák ugyanabban a stadionban /Ha ma kiesnek, akkor van esély rá, hogy a következőt is, 2024-ben…/. Ilyesmire 1996-ban volt példa, amikor az első négy meccsüket is a manchesteri Old Traffordon játszották.

8. Lipcsei párbaj: KLostermann (sérült) és Halstenberg két magyar kollégájával találkozik. Lehetne három is, hiszen Szoboszlai Dominik is lipcsei játékos.

9. Marco Rossi az 1996/97-es szezon a Frankfurt játékosa volt – másodosztályúként.

10. Szalai Ádám a magyar EB-rekorder – hat meccsel.