Riadót fújnak a német csapatoknak a nemzetközi kupákban

A német világbajnoki cím és a német BL-döntő kellemesen elszenderítette a Bundesliga jövőjéért felelősséget érző embereket.

Image result for bundesliga champions league

A nagy sikerek óta eltelt idő hossza és a közben elszenvedett keserű vereségek azonban ismét olyan helyzetet teremtettek, hogy egyre többen kénytelenek megkongatni a vészharangokat, mi lesz a Bundesligával a nagy nemzetközi versenyben.

Ebben az évszázadban mindössze két német nemzetközi kupagyőzelem született: a Bayern 2001-ben és 2013-ban nyerte meg a Bajnokok Ligáját. /A Világkupa, Európai Szuperkupa, klub-világbajnoki is ott van, azonban azok járulékos jellegűek./ E sikereken felül még mindössze néhány német döntőssel találkozunk a két európai sorozatban: Dortmund 2002 UEFA-kupa, Leverkusen 2002 BL, Werder 2009 UEFA-kupa, Bayern 2010 BL, Bayern 2012 BL és Dortmund 2013 BL. Például az Európa-Liga 9 idényében még egyszer sem jutott be német csapat a döntőbe.
De siralmasak az eredmények a szürke kupanapokon is. Rengeteg csalódást keltő este, rengeteg korai búcsúval. Ennek legújabb példája a Hoffenheim, Köln, Hertha (és Freiburg) tavalyi Európa-Liga-szereplése.

A helyzet odáig fajult, hogy a Bundesliga majdani 4. helyezettje csak az új szabályoknak köszönheti részvételét a 2019/20-as BL-szezonban. A Bundesliga visszacsúszott a 4. helyre az UEFA ranglistáján, de rövid időn belül akár a franciák is előzhetnek, annak pedig már a kvótákban is következményei lehetnek.
A világbajnoki blamával pedig az utolsó hivatkozási alap is kicsúszott a németek talpa alól. Kalle Rummenigge a Bayern részéről külön kifejezte követelését azt illetően, hogy a Bundesliga csapatainak igenis érdeklődést kell mutatniuk a nemzetközi szereplés iránt is. A német foci pozíciót vesztett, ennek útját kell állni. Reményét fejezte ki, hogy idén már nemcsak a Bayern teszi oda magát Európában. Szerinte a Bayern jó szereplése önmagában nagyon kevés a Bundesligának. Ennek kapcsán érdemes kiemelni, hogy az elmúlt években nem azzal volt a baj, hogy hiányoztak a csodák, a lehetetlennek tűnő győzelmek. Hanem az, hogy még a kötelességnek számító köröket sem tudták sikerrel venni a csapatok. A Bayern csapata, vezetői, szurkolói számára is nyilván hiányzik a BL-győzelem, azonban a rekordbajnok a kötelező köröket évek óta maradéktalanul teljesíti, ezzel együtt alaposan hozzájárulva az egyelőre még mindig kedvező statisztikához.

Image result for hertha europa league 2017 abschied

Ugyanezt erősítette meg és szorgalmazta Lucien Favre a Dortmund részéről. Bruno Labbadia, a Wolfsburg edzője magyarázattal is szolgált: „Időközben mások is átvették a német futball erényeit mind a fizikalitás, mind a kitartás terén, részben be is hozták a Bundesliga csapatait ezekben.”

Manuel Baum, az Augsburg edzője reményét fejezte ki, hogy idén már jobban oda fogják tenni magukat a csapatok, különösen a legjobbak, akik szerint jelentősen megerősödtek a nyáron. Max Eberl is biztos abban, hogy idén sokkal jobban fognak majd szerepelni a németek, így az Európa-Ligában is. A Lipcse, Leverkusen, Frankfurt hármasnak mindenesetre nem lesz nehéz túlszárnyalnia a tavalyi EL-szereplést. Ahogyan abban is lehet reménykedni, hogy idén már nemcsak a Bayern tud továbbjutni a Bajnokok Ligája csoportköréből. Nem is olyan rég volt olyan év, amikor mind a négy német csapat ott volt a BL nyolcaddöntőjében.