Mire lehet elég a hazai pálya előnye?

A nagy futballnemzetek számára azért is izgalmas megrendezni egy világbajnokságot, mivel a saját kultúrájuk megmutatása és a futballünnep mellett  a többieknél nagyobb eséllyel szállhatnak ringbe a végső győzelemért.

EM 2024 in Stuttgart: Hoffen auf ein zweites Sommermärchen - Stuttgart - Stuttgarter Nachrichten

A katari világbajnokság mindenféle szempontból kilóg a sorból, hiszen a saját kultúrából elég kevés szűrődik át hozzánk, leginkább csak az olajos pénz szaga. Futballünnep a korlátozások miatt aligha alakulhat ki. Ráadásul soha ennyire gyenge válogatott országa nem rendezhetett világbajnokságot.

Persze ott a lovetta, meg az, hogy Katar kézilabdában is megcsinálta magát – futballban azért nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen a válogatottak merítési lehetőségei nagyjából fixek, országváltás nem nagyon lehet. Világbajnokságon saját erőből még sosem vettek részt, 2019-ben viszont ők nyerték az ázsiai kontinenstornát.

A csoportbeli ellenfelek Ecuador, Szenegál és Hollandia. Éppenséggel még lehetséges is lenne a továbbjutás. Ami azért általában szokott sikerülni a rendezőnek.

Eddig 21 világbajnokságot rendeztek férfi futballban. A 21-ből 6 alkalommal fordult elő, hogy a hazai válogatott világbajnok lett: 1930 Uruguay, 1934 Olaszország, 1966 Anglia, bár ők szabálytalan góllal, 1974-ben Németország, 1978-ban Argentína és 1998-ban Franciaország.

Különleges az 1950-es VB, amikor a brazilok a négyesdöntőben végül alulmaradtak Uruguay-jal szemben. Hatalmas sokk, a 2014-essel mérhető. Megszépült emlék lehet a svédeknek, hogy 1958-ban hazai pályán döntőztek a brazilok ellen.

Aztán voltak olyan VB-k, ahol egészen messzire jutottak a rendezők, de a döntőig nem tudtak elmenni. Chile 1962-ben, Olaszországban 1990-ben, Németország 2006-ban lett a harmadik. Brazília 2014-ben negyedik lett – a történelmi 7-1 után. 2002-ben a hírhedt körülmények között Dél-Korea is negyedik lett. A társrendező Japán is továbbjutott csoportjából, a legjobb 16 között végeztek.

Nagyon hamar végetértek a küzdelmek a franciáknak 1938-ban. A negyeddöntőben, tehát akkoriban a második meccsen már vége is volt a mókának. A negyeddöntő jelentette a végállomást Svájcnak is 1954-ben. Ők az osztrákokoktól kaptak ki 7-5-re. Mexikó 1970-ben szintén továbbjutott a csoportból, hogy aztán a negyeddöntőben búcsúzzon. 1986-ban a negyeddöntőhöz már egy nyolcaddöntőt is meg kellett nyerniük. Akkor büntetőkkel estek ki a németek ellen. Oroszország 2018-ban a negyeddöntőben esett ki. a spanyolok ellen bejött, a horvátok ellen bukták a büntetőket.

Nagy csalódás lehetett a spanyoloknak az 1982-es VB. A második csoportkörben Németország és Anglia mögött estek ki – a legjobb 12 között. A nyolcaddöntő volt a végállomás – a fent már említett japánokon túl – az USA válogatotjának is 1994-ben.

Az egyetlen rendező, amelyik semmilyen sikert nem tudott felmutatni Dél-Afrika volt 2010-ben. Ők a csoportkörből sem tudtak túljutni. Bár azért sikerélményük nekik is volt, hiszen egy döntetlent és egy győzelmet szereztek. Ráadásul a győzelmet a franciák ellen az utolsó körben.