Milyen hatással lehet a 26 fős keret a csapategységre?

Berti Vogts, a német válogatott korábbi kapitánya mutatott rá arra, hogy a bővített, 26 fős keret nem biztos, hogy csak előnyökkel jár az EB-re induló válogatottak számára. 

Normal ist noch nicht viel im Trainingslager der DFB-Kicker - Nationalelf - Badische Zeitung

Ez bizony a nagyobb merítési lehetőség ellenére egy komolyabb kihívás a szövetségi kapitányok számára is, hiszen nehezebb csapategységet kiépíteni, nehezebb mindenkit egyszerre motiválni. Különösen azért, hiszen korábban is mindig voltak olyan játékosok, akik nem jutottak szóhoz egy-egy tornán, most viszont szinte biztos, hogy lesznek, akik leginkább csak a cserék tartalékai lesznek. Ahogyan lehetnek olyanok, akik még a padra se ülhetnek majd le a tornán.

Az öt cserelehetőséggel persze mélyebben bele lehet nyúlni egy-egy mérkőzésbe, azonban – és itt különösen a németekre gondolok – a legelső csoportmeccstől kezdődően már a lét a tét, már a franciák elleni nyitányon csúcsteljesítmény kell, legalább pontszerzéssel.

Berti Vogtsnak mondjuk éppen jól jött volna egykoron a bővített keret, hiszen az 1996-os EB-n neki szembesülnie kellett azzal, milyen hamar elfogynak a mezőnyjátékosok. A csehek elleni döntőt megelőzően még a cserekapus Oliver Kahn és Oliver Reck számára is nyomtattak mezőnyjátékos-mezt. A biztonság kedvéért. Valamint az akkori 22 fős keret egy további játékossal, Jens Todttal bővült a végjátékra. Figyelembe kell venni továbbá ezen az EB-n, hogy bármikor beüthet egy minijárvány is. Itt most nem lesz olyan, hogy valaki lázasan is vállal(hat)ja a nagy meccset.

Összességében a csapategység megteremtése legyen az edzői stáb gondja. Azért, ha Bayern München szimpatizánsként visszagondolok a PSG elleni BL-visszavágó szegényes cserepadjára, akkor inkább izgatottsággal fogadom, mennyi variálási lehetősége lesz az EB-n Jogi Löwnek. 23 mezőnyjátékosból mindig 10-et (cserékkel 15-öt) lehet beküldeni. Egy-egy meccsre továbbra is 23 játékos nevezhető, tehát három játékos mindig kimarad az aktuális meccskeretből.

Ha szorul a hurok, bőseggel be lehet majd dobni olyan játékosokat, akik a klubcsapataikban visszatérően húzóemberekké tudnak előlépni, de legalábbis megvan bennük az, amivel a különbséget tudják jelenteni.

Ha – nem is annyira – találomra leírok hat nevet a német középpályáról/támadósorból: Kimmich, Goretzka, Kroos, Müller, Havertz, Gnabry, akkor az azt jelentené, hogy teljes létszám esetén a padról beállhat: Hofmann, Neuhaus, Gündogan, Musiala, Sané, Volland, Werner, (Can). Bizonyosan nem a legimpozánsabb keret, de bizonyosan ebben is hatalmas a potenciál. Kár, hogy az elmúlt három év nem a csapatépítésről szólt a Nationalelfnél, gondolok itt különösen arra, hogy a védelem tekintetében mégcsak találomra sem nagyon tudnám kiválasztani a négy (öt) nevet.

Két hét múlva kezdődik a németeknek is részben hazai EB!