Már 2022-ben 48 csapatos VB-t akarnak a dél-amerikaiak

Megdöbbentő javaslattal állt elő Alejandro Dominguez, a dél-amerikai futballszövetség (CONMEBOL) elnöke. Azt szeretné, ha már a 2022-es katari VB-n megemelnék a létszámot. Image result for qatar 2022A tíz szövetség, mely tagja a könföderációnak, egyhangúan támogatta az előterjesztést, így az a FIFA elé kerül.

2026-tól már fix, hogy 48 csapatos lesz a VB. A mostani 64 meccs helyett pedig 80-at fognak rendezni. Ez nagyon tetszik Európán kívül mindenkinek, hiszen nagyobb lehetőséget kapnak majd, hogy megmutassák magukat. Európát viszont nem nagyon nyűgözte le a dolog: többletterhelés, a mezőny felhígulása mellett azzal sem lett népszerűbb a dolog, hogy Európa alig kap majd plusz helyet.

A katari VB-vel kapcsolatban azonban nem nagyon képzelhető el a bővítés. Egyrészt infrastrukturális okai is vannak a dolognak. A VB 64 meccsre lett tervezve. Másrészt pedig a téli rendezés miatt eleve csak 28 napos lesz a torna. (2022. november 21. és 2022. december 18. között)

Az már korábban eldőlt, hogy a 2026-os VB-n 48 válogatott fog részt venni. Ázsia 8, Afrika 9, Észak- és Közép-Amerika 6, Dél-Amerika 6, Óceánia 1, Európa 16 helyet kap majd. 2 további helyről pótselejtező dönt majd. Annak a tornának a megrendezésére eddig Marokkó valamint a Kanada/USA/Mexikó trió közösen mutat érdeklődést.