Lesz-e idén klub-világbajnokság?

A klubfutball egyik legfeleslegesebb tornája a minden év végén megrendezett klub-világbajnokság. Mivel azonban minden szentnek maga felé hajlik a keze, idén azért nagyon szeretném, ha mégis megrendeznék.
Eurovision Sport Agrees FIFA Club World Cup 2019 And 2020 Deal In 37 Territories – iSPORTCONNECTAz utóbbi hetekben fejbe csapta a Bayern Münchent a valóság. A grandiózus nyarat követően most egyszerre kezd kijönni minden eddig is meglévő hiányosság, valamint következményként jelentkező hátráltató tényező. Ettől függetlenül a 2020/21-es szezon mérlege eddig öt győzelem, egy vereség. No meg kettőből kettő trófea. Azt pedig egyáltalán nem sajnálják a Bayern München szurkolói, hogy csapatuk inkább az augusztust pörgette ki a végletekig. Célt is ért, és tudomásul kell venni, hogy valamit valamiért.

Ha viszont már zsebben van öt trófea, éppen úgy, mint 2013-ban, akkor nagyon szépen mutatna hozzá egy hatodik. Az un. sextuple az, amire a Bayern készül. Ez nem valami újfajta orgia, nem is ezeket a Google-találatokat akarom begyűjteni vele. Eddig egyedül Pep Guardiola Barcelonája tudott egy naptári évben minden lehetséges trófeát megszerezni (ha minden igaz, akkor például az angoloknak akár hét is lehetne, hiszen ott Ligakupa is van).

A FIFA a klub-világbajnokság helyszínéül ki is jelölte Katart, mint a 2022-es igazi világbajnokság rendezőjét. A tornát idén decemberben kellene megrendezni a hat konföderáció győztesének és egy katari klubnak a részvételével. Eddig azonban mindössze két csapat részvétele biztos: a Bayern Münchené és a katari Al-Duhailé. Elvileg Ázsiában és Afrikában még idén BL-győztest hirdetnek, Óceániában viszont teljesen törölték az idei kiírást.

Észak-Amerikában a negyeddöntőknél szakadt meg a sorozat, ami pedig a legjobban izgat bennünket, a Libertadores-Kupa végjátékát is tolják. Októberben elvileg folytatódnak majd a csoportmeccsek, jelen állás szerint január végén győztest is hirdetnek majd. Nélkülük azért végképp elég gány lenne bármilyen hasonló torna megrendezése. 

A FIFÁnál a legfrissebb hírek szerint abból indulnak ki, hogy idén már tutira nem jöhet össze a torna, így 2021 elején kerülhet rá sor.

Az viszont biztossá vált, hogy 2021 májusában nem rendezik meg az első 24 csapatos klub-VB-t. Igen, eredetileg az volt a terv, hogy 2021-től – tehát a 2020-as torna még a normál rendszer szerint menne – 24 csapattal még egy monstrumot betolnak a focinaptárba. Európából nyolc csapat indulna. Így valószínűsíthetően a legnagyobb európai klubok ott is összecsaphatnának. A 2021-re szorult EB és olimpia miatt viszont ez kizárt. Érdekes lehet amúgy 2022, amikor a világbajnokságot amúgy is decemberben rendeznék.