Ki lehet az UEFA tagja?

A futball meg a vicces mémek mellett néha szoktam közéleti dolgokkal is foglalkozni. A forrongó örmény-azeri viszályban ráadásul személyes lelkiismereti meggyőződésem is az egyik oldalra sodor engem.

UEFA - Half of top clubs losing money

A Hegyi Karabah Köztársasággal kapcsolatban kezdtem el olvasgatni Európa többé-kevésbé autonóm, de a nemzetközi közösség által el nem ismert területeiről. Jó pár ilyen van. És közben arra gondoltam, hogy valószínűleg ezeken a területeken is szeretnek focizni.*  Ez pedig nemcsak a politikai önállóság kérdését, de például az önálló bajnokság, önálló válogatott létét is felveti. Ezeknek a területeknek a válogatottjai általában a CONIFA keretein belül megtalálhatók, köztük a Felvidék és Székelyföld, valamint a magyarországi cigányok válogatottja is. De nem kizárt, hogy egyes szövetségek úgy nyerjenek felvételt a fősodorban lévő nemzetközi szövetségekbe, hogy egyébként nem számítanak önálló államnak. Európában is vannak ilyenek.

És voltak is, hiszen ismerjük az anekdotát Ferenc Józsefről, aki megkérdezte, milyen meccs lesz este, majd arra a válaszra, hogy Ausztria – Magyarország, visszakérdezett, hogy oké, de ki lesz az ellenfél. Amikor a Német Labdarúgó Szövetség megalakult, prágai együttesek is csatlakoztak hozzájuk. 1938-ban az Anschlusst követően viszont nyomban közös válogatott jött létre a német Breslau-Elf és az osztrák Wundermannschaft csapataiból. Két aranyesélyesből pedig egy lebőgő masszát hoztak létre.

CONIFA: Felvidék és Székelyföld is a VB-mezőnyben

Az UEFA statútuma – a nemzetközi szervezetek alapító okiratát így szokás nevezni – röviden foglalja össze a tagsági feltételeket. Minden olyan nemzeti labdarúgó szövetség tag lehet, amely

  • országa Európa területén fekszik
  • az ENSZ tagjainak többsége függetlennek ismeri el az országát
  • és amely a futballal kapcsolatos dolgokért felelős az országában.

Kiegészítő szabályként Európán kívüli ország szövetsége is tag lehet, ha

  • más konföderációban nem tag
  • FIFA hozzájárul a dologhoz

Az UEFA jelenleg 55 taggal bír. Korábbi tagok: Szovjetunió, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Szerbia-Montenegró, NDK és rövid ideig a Saar-vidék.

  • Az tiszta sor, hogy azon országokban, amiknek létezését nem kérdőjelezik meg, működik futballszövetség. Magyarországon is, Norvégiában is stb. Vannak kivételes esetek, ilyen az Észak-Macedónia néven futó ország, amelynek névviselése a görögök szemében kifogás tárgya volt, nemzetközi szerződéssel most nyugvóponton áll a dolog. De például Koszovó esetében is egy folyamat eredménye lett az, hogy már több, mint az ENSZ-tagok fele elismeri. És már az UEFA tagja is.
  • Vannak olyan országok, amelyek Európa határán fekszenek. Itt Kazahsztán emelendő ki, amely egészen 2002-ig Ázsiában vigéckedett, azóta viszont ők is az UEFA tagjai.
  • Két szövetség úgy tagja az UEFÁ-nak, hogy egyébként teljes egészében más földrészen található. Közülük önálló országként Izrael ilyen. Ők politikai okokból nem tudnak az ázsiai kontinensen szerepelni.<

    /li>

49 országot fedett le a fenti felsorolás.

A fennmaradó hat szövetség pedig szuverén államiság nélkül tagjai az UEFÁ-nak: Anglia, Wales, Észak-Írország, Skócia, valamint a másik nem–európai szövetségként Gibraltár is az Egyesült Királyság részei, mindeközben önálló szövetségük van. Feröer-szigetek pedig Dánia része, de például az Európai Uniónak nem tagja.

Vannak országok, amelyek függetlenek ugyan, még sincs szövetségük: Vatikán és Monaco.

Vannak olyan területek, amelyek szeretnének az UEFA tagjaivá válni, azonban még nem tartanak ott. Ilyen Grönland is, amelynek tagságához a dán szövetség már hozzájárult. Kézilabdában egyébként már szerepeltek VB-n.

De találunk olyan eset is, amikor visszautasítják a pályázatot. Így járt 2018-ban Jersey is. A sziget a francia partok mentén fekszik, de Nagy-Britannia része.

*A Hegyi Karabah területén fekvő szellemváros, Agdam csapata elvileg a Qarabag FK, amelyet az európai futballban is ismernek, de ők bakui székhellyel bírnak és azeri identitásúak.