Jön a zöld lap a CONIFA-tornára

2018. május 31. és június 10. között rendezik meg a FIFÁ-n kívüli válogatottak nemzetközi megmérettetését, a CONIFA-kupát. 

Image result for football green cardA torna, melyen Székelyföld és Felvidék  is részt vesz, egy különleges újdonsággal is bír: a játékvezető zsebében a piros és a sárga lapok mellett ott lesz a zöld. És várhatóan nem félnek majd használni. :- )

A zöld lapot többféle módon használták már. Volt, amikor például kifejezetten jutalmazó jelleggel, amennyiben valamely játékos különösen sportszerű magatartást folytat. Ez egyébként jogfilozófiai kérdést is felvet: hiszen a szankciórendszerünk, legyen büntetőjogi vagy polgári jogi, mindig a rosszra reflektál, míg a jó tettet alig ismeri el. Karinthy Frigyes írja: “rosszat tenni kár volt ugyan, de jót tenni nem volt érdemes.” A megoldásra Olaszországban és Svédországban is találunk példát.


A CONIFA-tornán azonban más a helyzet. Itt szankcióként jelenik meg. De egy egyéniesített szankcióként. Ha a játékos sportszertűlenül viselkedik: mondjuk balhézik, húzza az időt vagy szimulál, akkor a játékvezető nem sárga vagy piros lapot ad, hanem zöldet. Ha a csapatnak van még cseréje (4-ből!), akkor kötelező cserével lemegy a játékos. A csapat megmarad 11 játékossal és nincs eltiltás sem a következő meccsre.