Huszonöt év alatt sem tűntek el

A hétvégén kezdetét vette a Bundesliga 2018/19-es idénye. A Bayern fölénye, a tehetségek folyamatos külföldi elszipkázása, a német csapatok nemzetközi pozícióvesztése, a Nationalelf VB-leszereplése, számtalan olyan körülmény áll fenn, amely inkább melankolikussá teszi a nyitányt.

Image result for sc freiburg jens todtAzonban, ha mélyebben belegondolunk, akkor idén is rengeteg érdekes dolgok tartogat majd számunkra a szezon, nem beszélve a Bundesliga különleges, egyedi hangulatáról. Mely elsősorban nem a bajnoki versenyfutáson vagy a nemzetközi kupaszereplésen múlik. Hanem az olyan csapatok jelenlétén is, mint a SC Freiburg.

A badeniek idén ünneplik 25 éves Bundesliga-tagságukat. Az Eintracht Frankfurt elleni (0-2-es vereség) nyitómeccsen az ultrák egy látványos koreóval is megemlékeztek, utalva arra, hogy már 25 év eltelt és még mindig nem tűntek el.
Az SC Freiburg sokáig a Freiburger FC (bajnok 1907) árnyékában állt, s egészen a 90’-es évekig csak az alsóbb osztályokban szerepelt. 1978 óta folyamatosan a másodosztályban, s onnantól, hogy 1991-ben Volker Finke átvette a csapat irányítását, már egyre inkább a Bundesliga felé fordulva. 1993-ban sikerült is kiharcolniuk a feljutást. Azóta háromszor estek ki, összesen hét szezont töltöttek a másodosztályban, de mindig sikerült visszajutniuk.

Stabilitásukat jelzi, hogy 1991 óta négy edzővel dolgoztak. Volker Finke 2007-ig edzette a breisgauiakat. A megszakítás nélkül eltöltött 16 év egyedülálló a német profi futballban. Őt követte Robin Dutt, aki 2011-ben egy jobb ajánlatért hagyta el őket. Marcus Sorg néhány hónapig irányította a Freiburgot, azóta Christian Streich látja el a vezetőedzői feladatokat.

Image result for sc freiburg streich

A Freiburg is tipikus példája a Bundesliga kiszámíthatatlanságának. Annak, hogy egy olyan csapat is odaérhet a nemzetközi kupás helyekre, amelyiket minden szezonban a kiesésre esélyesnek ítélnek meg. A Freiburg kiscsapatként egy 3., 6., 5. és 7. helynek is örülhetett már. /Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy az un. kiscsapatok szerény nemzetközi szereplése milyen hatással bír a Bundesliga presztízsére./

A múltban olyan játékosokat adott a Bundesligának, mint Papiss Demba Cissé, Oliver Baumann, Jens Todt, Rodolfo Cardoso, Matthias Ginter, Alain Sutter, Lean Kobiaschwili, Jörg Schmadtke, Alexandre Iaschwili, Sascha Riether, Jörg Heinrich vagy Ricard Golz. De Jogi Löw karrierjének jelentős része is e csapathoz fűződik.