Hogyan fejleszti Pep Guardiola a játékosait?

Pep Guardiola most emberére akadt! Nagyon izgalmasan alakul a Premier League: a Liverpool és a Man.City küzdelme a végletekig kiélezettnek tűnik. Akár a BL-ben is.Image result for pep guardiola rondo
Guardiola tizedik évét tölti profi csapat kispadján. Az eddigi kilencből hétszer bajnoki címet ünnepelt. Háromszor Spanyolországban, háromszor Németországban és egyszer Angliában. Bajnokok Ligáját viszont mindössze kétszer tudott nyerni. Legalábbis így legyintenek, akik szerint olyan keretekkel, mint amilyennel ő versenyez, még a nagymamájuk is sikeres lenne.

Nekem egyik nagymamámról van csak emlékem, az is foszlányszerű, így a témában nem tudok állást foglalni. Az viszont szembetűnő, miért viselkedhetnek Pep Guardiolával szemben ennyire ellenségesen, ennyire sokan: túl hamar ért el túl nagy sikereket; valamint őt tényleg csak a foci érdekli. Plyan dolgok, mint az újságírók, nem nagyon. Így nem csoda, ha kikezdik.

Pep Guardiola valóban nem nyert Bajnokok Ligáját a Portóval. Neki nem is kellett, hiszen a pályafutása legelejétől a legjobb klubok versenyeznek érte. Viszont nem is kellett bukottan mennie még egyik klubjától sem. Szemben mondjuk a felemlített José Mourinhóval, akinek rövid időn belül két angol csapattól is méltatlan körülmények között kellett távoznia. Pedig ő is kiapadhatatlan pénzekből dolgozhatott. És valószínűleg a következő klubja sem a Mainz vagy az Atalanta lesz.
De térjünk rá a lényegre! A TIFo Sport segítségével mutatnék meg néhány tipikus jegyet Guardiola filozófiájából. Ami nagyon nem egysíkú, éppen az a pláne, hogy mindent akar.

Az edzéseken a központi szerepet a RONDÓ játssza. Nevezhetjük ezt cicázásnak is, de profi sportban maradjunk inkább a rondó mellett. Nála két játékos beáll a körbe, majd a többieknek egyérintőben kell eljuttatniuk a labdát a körvonalon álló másik társukhoz. Kivételes technikai képességeket kíván meg.

Az elv Johan Cruyff-tól érkezett, akinek elmondása szerint a pályán minden szituációt le lehet modellezni a rondóval – a lövés kivételével. A cél nem a saját mozgásod, hanem az ellenfél mozgatása. Jelen esetben a két belül lévő játékosét.

Image result for pep guardiola rondo

De Guardiola 11 játékossal is szokta játszatni ezt: négy játékos az egyik oldalon, négy a másikon, három pedig mindig ahhoz csatlakozik, akinél a labda van. Ha elveszítik, átállnak a másikhoz. A megmaradt négynek pedig amilyen gyorsan csak lehet, vissza kell szereznie a labdát (lásd: GEGENPRESSING).

Taktikai kalauz: Gegenpressing

Így végülis megmutatkozik az, hogy a cicázás Guardiola játékosainál nem játék, nem móka, hanem folyamatosan összpontosítás, mentális erőpróba, maximális technikai elvárásokkal. Ez nem bemelegítés, ez a játéka alapja: megtanít, hogyan helyezkedj, hogyan kezeld a labdát és hova továbbítsd azt.