Három új szabályt tesztel a FIFA

Rengeteg vita előzte meg a videóbíró bevezetését, és mióta megjelent, a viták nem csökkentek. Ettől függetlenül a foci fejlődik, újabb és újabb szabályötletek merülnek fel. Némelyike pedig tesztelés alá is kerül.

Zvonimir Boban, a FIFA főtitkár-helyettese beszélt arról, milyen szabályváltoztatásokról lehet szó a jövőben. Közülük hármat már idén megvizsgálnak az egyes utánpótlás-tornákon. Ezek egyike se hoz akkora technikai forradalmat, mint a videóbíró, de a játék képét illetve a résztvevők hozzáállását nagyban befolyásolja.

Image result for Zvonimir Boban

Változás a kirúgásban

A jövőben változhatnak a kirúgásnak a szabályai. Jelenleg kirúgásnál a labdának el kell hagynia a 16-ost, azonban a presszingelő csapatok ellen ez megnehezíti a játék elindítását. A tervezet szerint a kapus (elméletileg akár más társ is) kirúgását a csapattárs a 16-oson belül is átveheti és viheti tovább. Az ellenfél csak akkor léphet be a büntetőterületre, ha a labda már megérkezett a védőhöz.
Gyorsabb cserék

Ha egy csapat őrzi az eredményt, akkor gyakori a cserékkel való játék: a játékos lassan cammog lefele, ezzel nemcsak időt húz, de a támadó csapatot kizökkenti a ritmusból. Sokszor pedig direkt a pálya másik felére fut el előzetesen, hogy így is több időt töltsön cammogással. A jövőben a lecserélésre kerülő játékos az oldal- és alapvonal bármely részén elhagyhatja a pályát.

Sárga az edzőknek

Ha átmegy a módosítás, akkor a játékvezető az edzőket is figyelmeztetésben részesítheti. Nem fogja egyből a lelátóra küldeni, de szabálysértésnél az edző is nyomatékos figyelmeztetést kap. Utána persze ugyanúgy kiállíthatja őt is.