Észak-Ciprus futballja

Megnéztem az Úton vlog ciprusi részeit. Eddig is tiszta volt számomra, hogy Ciprus részben török megszállás alatt áll, de ez most nagyon felkeltette az érdeklődésemet.

Ciprus 1960-ban vált függetlenné az Egyesült Királyságtól. Polgárháború tört ki, végül a törökajkúak a török állam segítségével kikiáltották függetlenségüket. Az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot azonban egyedül Törökország ismeri el, de ténylegesen külön közigazgatással rendelkezik. A szigeten négy autoritás osztozik. Van a görög és a török rész, egy sávban az ENSZ irányít, de a kivonulásukkor kötött szerződésben a britek is megőriztek egy kis részt belőle.

A görög rész az, amit végülis Ciprusként ismerünk ma, 2004-től az Európai Unió, 2008-tól pedig az eurozóna része. Az északi rész tagsága „függőben” van, hiszen amennyiben a török részt nem ismerjük el, úgy akkor azt a Ciprusi Köztársaság részének tekintjük. A déli görögök nem mennek északra, mert akkor fel kéne mutatniuk az útlevelüket, ez a külön ország elismerését jelentené. A törökök pedig azért mennek csak délre, hogy EU-s útlevélhez jussanak. A született ciprusiként ehhez joguk van.

Image result for northern cyprus football

Nemzetközi jogilag is nagyon érdekes helyzet, azonban leginkább a futball miatt kezdett el foglalkoztatni a téma. Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy amit mi ciprusi futballként ismerünk, az a déli részekre korlátozódik. A válogatottban csak déliek játszanak, a bajnoki rendszerben is csak déliek vesznek részt. A ciprusi bajnokság első osztályában eddig mindössze egyetlen török csapat, a Çetinkaya Türk S.K. vett részt. Az ő irányításuk mellett alakult meg 1955-ben a Ciprusi Török Labdarúgó Szövetség.

A legérdekesebb az Anorthosis Famagusta FC története. Ezt a csapatot mindenki ismeri, aki az elmúlt időszakban figyelemmel követte a nemzetközi kupákat. Az Anorthosis Famagusta Ciprus egyik kiemelt csapata. 1911-ben alakult meg, 1934-ben a Ciprusi Labdarúgó Szövetség alapítótagja, még sosem esett ki az első osztályból. 2009-ben pedig a Bajnokok Ligájában is szerepelt.

Azonban Famaguszta északon fekszik. Amikor 1974-ben a törökök benyomultak a térségbe, a klubtulajdonos áthelyezte az egyesületet délre. Azóta is itt fekszik a székhelyük, jelenleg Larnacában játsszák a hazai meccseiket.

Az Észak-ciprusi szövetség nem tagja sem a FIFÁ-nak, sem pedig az UEFÁ-nak, így csapataikkal nem találkozhatunk a nemzetközi kupákban, ahogyan a válogatottjuk sincs ott a selejtezőkben. Viszont tagja a CONIFÁ-nak. Tavaly náluk rendezték az EB-t, melynek döntőjében csak büntetőkkel kaptak ki Padániától.

A KTFF Süper Lig, mely a 16 csapatos élvonaluk, már több, mint 60 szezonon van túl. A rekordbajnok a már említett Çetinkaya Türk, a címvédő pedig a nikosiai Yenicami Ağdelen.

CONIFA: Felvidék és Székelyföld is a VB-mezőnyben