Bundesliga: Az 1. FC Heidenheim a házban!

Miközben a kieső Hertha és Schalke azon küzdenek majd a másodosztályban, hogy beelőzzenek olyan tradícionális klubokat, mint a HSV, a Hannover, a Nürnberg vagy épp a Kaiserslautern, az 1. FC Heidenheim fennállása során első alkalommal szerepelhet a Bundesligában. 

Pedig nagyon régi egyesületről van szó. Magát az első heidenheimi sportegyesületet 1846-ban alapították, náluk 1912-ben már futballoztak is. Egyébként ugyanebben a városban egy évvel korábban egy másik egyesületben már megindult a futballélet. Az egyes heidenheimi egyesületetek a következő 60 évben kalandos útakon egyesültek, váltak szét, végülis 1972-ben történt egy nagy fúzió a helyi klubok között. Hogy aztán 2007-ben a futballszakosztály kiváljon az egyesületből és formálisan – a licenckövetelmények teljesíthetősége érdekében – új egyesületet alapítson.

A kelet-württembergi Heidenheimnél hosszú évtizedeken keresztül csak álmodozhattak arról, hogy a legjobbak közé kerüljenek. 1935-ben egyszer sikerült a württembergi Gauligában a kieséses szakaszba kerülniük. 1975-ben szerepeltek először a Német Kupa főtábláján, ekkoriban közel álltak ahhoz, hogy feljussanak a Bundesliga 2.-be. Egyebekben – bármely egyesületi formájukban – abszolút amatőrligás csapat voltak. Az ezredforduló környékén még mindig az ötöd-negyedosztály határán mozogtak.

2004-ben jutottak fel az ötödligából a negyedosztályba, 2008-ban a harmadosztályba, s 2014-ben a másodosztályba. Azóta folyamatosan a Bundesliga 2.-ben szerepeltek, közte kétszer a Német Kupában a negyeddöntőig meneteltek. 2020-ban már épphogy alulmaradtak az osztályozón. Akkor a Werder idegenben lőtt gólokkal tudta csak legyűrni őket.

2023-ban aztán megnyerték a másodosztályt, amivel nemcsak első profi trófeájukat gyűjtotték be, hane feljutott a Bundesligába is.

Stadionjuk, a Voith-Arena 15.000 néző befogadására alkalmas. Nem a Bundesligára tervezték, de vannak kisebb stadionok is az elitligákban (pl. Monza, Luton, Girona).

A Heidenheim azon kevés csapat egyike, amelynek licencét nem egy gazdasági társaság (pl. Fc Bayern AG), hanem maga a sporteegyesület birtokolja.

A Heidenheim keretét túlnyomórészt németek alkotják, jelenleg négy idegenlégióssal dolgoznak.