A 2000-es EB szorongatásában fogadhatják a németek a portugálokat

Voltak évek, amikor szinte garantált volt egy német-portugál mérkőzés a nagy tornákon.

Germany vs Portugal // Manuel Neuer // Euro 2012 | Cristiano ronaldo, Cristiano ronaldo 2014, Euro 2012
Gyors egymás utánban a németek a 2006-os VB bronzmeccsén, a 2008-as EB-n negyeddöntőjében, a 2012-es EB csoportmeccsén, valamint a 2014-es VB csoportmeccsén (4-0!) is legyőzték a portugálokat. Ezek közül a 2006-os bronzmérkőzésen való győzelem gálaelőadás volt abból a szempontból, hogy a hazai VB végén a németek még egyszer kiszolgálták közönségüket, Bastian Schweinsteiger végleg megérkezett, OLiver Kahn búcsúzott a válogatottból, összességében szép véget ért nekik a hazai VB, megnyitották az útat az újabb szép sikerek felé.
A csúcs nálam a 2008-as EB negyeddöntője volt, ahol talán egy picit a portugálokat tartották esélyesebbnek. Izgalmas, látványos összecsapást, de összességében német csúcsfutballt hozott a találkozó. A klubjukban szenvedő Podolski, Klose és Schweinsteiger sziporkázásával.


2012-ben a németek úgyszintén halálcsoportba kerültek. A cél a portugálok ellen a bármilyen győzelem lehetett, ez nagy nehezen, de összességében megérdemelten sikerült. Talán a németek ma is ebben reménykedhetnek a leginkább.
Kevésbé – de azért nem eleve elvetve – a 2014-es csoportmeccset, ahol a német Thomas Müller gálaelőadásával 4-0-ra nyertek.
A német válogatott jelenlegi állapotában azonban inkább a 2000-es emlékek kezdenek felviláglani. Akkor Portugália megsemmisítő erejű mérkőzésen 3-0-ra verte a Nationalelfet. Az előző évtizedek egyik mélypontja, amiből végül egy szép időszak kerekedett ki. Közte a fentebb felsorolt sorozatos győzelmek is.
/A németek egyébként az akkori – papíron – csoportrangadón úgyszintén 1-0-ra kaptak ki. Akkor az angoloktól./
A német csapat akkor így állt fel:
Kahn – Linke – Nowotny – Rehmer – Ballack (Rink) – Bode – Deisler – Hamann – Matthäus – Scholl (Hässler) – Jancker (Kirsten). A kapitány: Erich Ribbeck.