2 millió márka! Uwe Seelerre vadászik a Fiorentina!

Kinyílt az átigazolási ablak, megkezdődhet a téli nagy marakodás a játékosokért. A Bundesliga egy lépésnyire áll attól, hogy az első 100 milliós (befelé) igazolása is megtörténjen. Ha nem is télen, akkor nyáron erre már reális esély van.

Bildergebnis für bundesliga gründungUgyanígy ne legyenek kétségeink, az európai topcsapatok is bőszen vizsgálják a lehetőségeiket a Bundesliga legjobb játékosainál. Várhatóan 2020-ban is többen el fogják hagyni jelenlegi német csapatukat azért, hogy valamelyik másik topligában – több pénzért – játszhassanak. Vagy éppen padozzanak, ha rosszmájúak akarunk lenni. S már miért ne?! :- )

Hatalmas változások következtek be a német futballban rövid idő alatt is, de visszatekintünk az 1963-as alapításig, akkor mintha egy teljesen más sportág lenne. Ami viszont biztosan nem változott: a Bundesliga-játékos kiváló munkásember, akit sokan szeretnének a csapatukban tudni. A német futball képviselőinek pedig körömszakadtával meg kell tenniük mindent, hogy megtartsák legjobbjaikat.

Már önmagában a Bundesliga 1963-as alapítása is részben ennek jegyében telt. Egészen 1963-ig nem volt a mai értelemben vett egységes bajnokság (Nyugat-)Németországban. A regionális bajnokságok legjobbjai küzdöttek meg a szezon végén a bajnoki címért. Nagyon messze álltunk az elmúlt évek nagy marketingfogásától, az évi kétszer fixen beharangozott „Klassiker” jelzőtől. Eshetőleges volt, hogy épp mely csapatok jutottak el a rájátszásba.

Egy évvel voltunk az 1962-es világbajnoki fiaskót követően. A németek a csoportgyőzelmüket követően „már” a negyeddöntőben búcsúzni kényszerültek Jugoszlávia ellen. Ez volt Sepp Herberger utolsó VB-je kapitányként. Viszont többek között az ő nagy korteskedésének is köszönhetően megszületett az egységes Bundesliga terve. Az első évben 16 csapattal, melyeket az aktuális évi eredmények, a korábbi évek eredményei, a stadion nagysága, valamint területi elv (1 város, 1 csapat) alapján választottak ki. Utóbbinak esett áldozatul a Bayern München is, mely második legerősebb müncheni csapatként a pályán elért eredmények ellenére nem lehetett ott a rajtnál.

Nemcsak a német válogatott miatt volt fontos az, hogy létrehozzanak egy egységes bajnokságot. Maga a bajnokság is alkalmatlan volt arra, hogy igazi minőséget mutasson fel. Azzal, hogy a 16 legjobbnak vélt csapat hétről hétre megmérkőzött egymással, már komoly kihívást jelentett a kluboknak. És a legjobb csapatok alkalmasak maradtak arra, hogy megtartsák legjobbjaikat.

A 60’-as évek elején is volt ugyanis egy kirajzása a német játékosoknak. Az akkor még amatőr alapokon nyugvó Oberligához képest az olasz bajnokság már profi fizetést ajánlott a játékosoknak. Uwe Seelerért például akár 2 millió márkát sem sajnáltak volna az olaszok. Átlagemberi lépték nagy pénz lenne ma is.

Amikor a Császár majdnem Milánóba igazolt

Csak néhány név, akik ekkortájt Olaszországba igazoltak:

Ludwig Janda (0 válogatottság) még 1949-ben az 1860 Münchenből igazolt a Fiorentinához. Első profiként önmagában a meccsgyőzelmi prémiuma több volt, mint amennyit Németországban bármelyik játékos egy hónapban összesen kézhez kaphatott. Az akkori 50.000 Eurós átigazolási díja elképzelhetetlenül óriásinak tűnt.

A sok pénzért cserében viszont le kellett mondania a válogatottságról. Sepp Herberger alapelve volt, hogy idegenlégiós nem lehet válogatott. Janda előbb a világháború, majd a német válogatott moratóriuma, végül nemzetközi karrierje miatt nem léphetett pályára a Nationalelfben.

Horst Buhtz (0) VFl Mühlburg — > AC Torino

Karl-Heinz Spikofski (0) Leverkusen –- > Roubaix (de később ő is megfordul Olaszországban)

Horst Szymaniak (43 válogatottság) – Karlsruhe — > Catania

Erwin Waldner (13): VFB Stuttgart — > FC Zürich (később Olaszország)

Rudolf Kölbl (0): 1860 München — > AC Padova

Helmut Haller (33): Augsburg — > Bologna, de karrier a Juventusnál is

Jürgen „Charlie” Schütz (6) – Dortmund — > AS Roma

Albert Brülls (25) Borussia Münchengladbach — > FC Modena

Rolf Geiger (8): VFB Stuttgart — > AC Mantova

Karl-Heinz Schnellinger (47): 1. FC Köln — > AC Mantova, majd As Roma után az AC Milannál csinált karriert.

Schnellinger már légiósként játszott alapemberként a Nationalelfben.Mennyi az annyi jelenleg?

2019-ben 29 játékos lépett pályára a Nationalelfben. Bármelyiküknek reális az esélye arra, hogy ott legyen az Európa-bajnokságon. Süle neve mellett van komoly kérdőjel. A 29 játékosból nyolcan játszanak külföldön: Emre Can, Julian Draxler, Marc-André ter-Stegen, Thilo Kehrer, Toni Kroos, Ilkay Güngodan, Leroy Sané, Antonio Rüdiger.

A sor még bővülhet, gondoljunk csak arra, hogy nyomban a téli átigazolási időszak első napján biztossá vált, hogy Julian Weigl a Borussia Dortmundból a Benfica csapatához igazolt.

A 2014-es világbajnok német együttesből 5-en már befejezték pályafutásokat. A fennmaradó 18 játékosból pedig nyolcan játszanak külföldön.