Visszavágás a római csalódásért?

A sorsolás szeszélye folytán a Bajnokok Ligája elődöntőinek egyik párharcában szuperrangadó jött össze, a sokhelyütt már „európai klasszikóként” hivatkozott Real – Bayern találkozó. Míg a másik párban két olyan csapat fut össze, amelyek az elmúlt években nem tudtak odaérni a végjátékba.

Image result for Bruce Grobbelaar 1984

A Liverpool 10 év után játszik ismét elődöntőt a BL-ben, a köztes időben a 2012-es FA-kupa-győzelem illetve a 2016-os Európa-Liga-döntő említésre méltó. De mégiscsak egy ötszörös győztesről, a legeredményesebb angol csapatról beszélünk.

Ezzel szemben az AS Roma még sosem nyert nemzetközi kupát. 1984-ben BEK-döntőt, míg 1991-ben UEFA-kupa-döntőt veszített. A legrangosabb európai kupában eddig egyetlen egyszer, 1984-ben tudott elődöntőzni.

Pont úgy hozta az élet, hogy az ellen a Liverpool ellen kell most megküzdeni a döntőért, amelyik 1984-ben elorozta előlük a füles trófeát. Éppen Rómában. Tizenegyesekkel. Sőt, minden idők talán legbolondosabb párbajában.

Ilyenkor a kulcsszerep már a kapusoké. A liverpooli Bruce Grobbelaar pedig tett róla, hogy örökké emlékezzenek rá. Felemás figurája a futballtörténelemnek. Sokszor okozott nehéz pillanatokat a klubvezetés számára fegyelmezetlen és bohóckodós stílusa miatt, nem is volt a legjobb kapus, rengeteg hibát vétett. De együtt élt a mérkőzésekkel és a szurkolókkal, vakmerősége számtalan bravúros vetődést is eredményezett. 1984-ben pedig bejött a terve.

A büntetőrúgások során elkezdett táncolni a gólvonalon. Ezzel úgy összezavarta a római rúgókat, hogy ketten is hibáztak. S míg liverpooli oldalon csak az első maradt ki, ennek a manővernek köszönhetően az angolok nyerték meg a BEK-et. 21 évvel később Jerzy Dudek ugyanezt csinálta meg az AC Milan elleni döntőben, és szintén BL-trófeát hozott a liverpooliaknak.

A mostani két elődöntőt április 24-én ás május 2-án, előbb kedden, majd szerdán rendezik.

Részletesebben:
http://pool.taccs.hu/2016/07/18/a-bozotharcos/