Végre eltörölhetik az idegenbeli gól bónuszát

Azért nemcsak a pénznyelő szélesítésében gondolkodnak az UEFA és a FIFA vezetői. Gyakran szóba kerülnek olyan témák is, amelyek ténylegesen javíthatják az élfutballt. Szerencsés esetben ezt épp a főszereplőkkel beszélik meg.

Image result for griezmann bayern atletico

Ilyenre került sor a héten is. Nyonban, az UEFA főhadiszállásán az európai szövetség látott vendégül a legjobb klubok edzői közül jónéhányat. Többek között Thomas Tuchel (PSG), Jose Mourinho (Man. Utd.) és Julen Lopetegui (Real Madrid) is részt vett a megbeszélésen, melyen az európai sorozatok jövőjéről volt szó. A Bundesliga csapatait egyetlen edző sem képviselte.

Az egyik legérdekesebb kérdést az idegenbeli gól eltörlése jelentette. 1965 óta létezik ez a szabály, mely azt a csapatot kívánja előnyben részesíteni, amelyik az eldöntetlenül maradó kétmeccses párharcokban több gólt szerez az idegenbeli meccsen. (Pl. 1-0, 1-2) Amikor ezt a szabályt bevezették, az idegenbeli utazásnak és pályára lépésnek még érezhető hátránya volt, így észszerűnek tűnt, hogy a pénzfeldobás helyett ilyen módon is segítsék a párharcok eldönthetőségét.
Mára azonban ez a hazai és idegenbeli mérkőzések közötti különbség lecsökkent. Sőt, gyakran áll elő olyan helyzet, hogy inkább az idegenbeli csapat kezdeményez, míg a hazai leginkább csak a bűvös idegenbeli gól elkerülésére törekszik. Az idegenbeli gól erejének eltörésével a hosszabbítás esetén az extra 30 percben a hazai csapat valóban élvez valamilyen előnyt, de korántsem akkorát, mint az idegenbeli csapat, amely azzal a tudattal játszhat, hogy egyetlen lőtt góljára a hazainak már kettővel kéne válaszolnia. Ezzel ismét biztonsági focira kényszerítve azt.

A tanácskozáson szóba került a negyedik csere lehetősége és a videóbíró is. A FIFA rendezvényein és sok nemzeti sorozatban már a küzdelmek része a videóbíró, az UEFÁ-nál azonban egyelőre még nem vezették be. Az ellenfelek nemcsak hivatkoznak rá, de meglepő nyugodtsággal kész tényként kezelik, hogy videóbíró esetén az elmúlt két évben más győztest avattak volna a Bajnokok Ligájában.