Sikerült teljesen kilúgozni a Bajnokok Ligáját

Néhány hét múlva ismét folytatódik a Bajnokok Ligája. Tizenhat együttesnek maradt esélye arra, hogy révbe érjen a legrangosabb klubsorozatban.

Bildergebnis für champions league money"

Pikáns rangadókból nem lesz hiány, hiszen például a címvédő Liverpool az Atletico Madriddal, míg a másik madridi csapat a Manchester City-vel fog találkozni. A Bayern – Chelsea találkozó pedig egy korábbi döntő miatt is különleges. A nyolc párharcból összesen nyolcban csapnak össze topcsapatok.

Igen, ebben az évben a Bajnokok Ligája csoportkörének összes továbbjutója a francia, olasz, spanyol, angol és német bajnokságokból jöttek. Sehol egy Ajax, egy Benfica, egy Olympiakos, egy Donyeck.

A rendszer, amelynek célja, hogy a sok pénzből még többet csináljon, végleg céljához ért. A legjobb négy bajnokság már fix 4-4 együttes küld a főtáblára. Közülük a Bayer Leverkusen és az Internazionale nem tudtak továbbjutni. Azonban mindkét csapat olyan csoportba került, ahonnét végül két-két másik hasonszőrű topcsapat (Juventus/Atletico és Barcelona/Dortmund) ment tovább. Két kimaradó tehát fixen lett volna. A fennmaradó két helyre a szintén topligának számító franciák futottak be a PSG-vel és a Lyonnal. /A harmadik francia csapat, a Lille leszerepelt./



Pedig tavaly az Ajax nagyon közel állt ahhoz, hogy odaérjen a döntőbe. Aztán persze a topcsapatok nyomban szétrabolták őket. /Úgy fest, ilyenkor nem működik az erkölcsi iránytű, hanem csak akkor, ha a Bayern München igazol…/

Azt láthatták már a BL alapításánál, majd bővítésénél is, hogy a legnagyobbaknak áll a zászló. Míg korábban a Crvena Zvezda vagy a Steaua is oda tudott érni, addig a Bajnokok Ligája alapítása óta egyedül az Ajax és a Porto tudott BL-t nyerni. De még francia csapat is csak kétszer (1993-ban a Marseille, majd 2004-ben a Monaco) döntőzött. Utóbbinak is már 16 éve.

Azonban az eddigi időkben is azért a felső-középmezőnyben álló országok bajnokai is jó eséllyel megérhették a tavaszt. S voltak, akik sokáig jutottak. Gondoljunk csak a Dinamo Kijevre, a PSV-re, de egyszer még az Apoel Nicosia is messzire jutott. Közép-Kelet-Európa legjobbjainak maximum epizódszerep juthat. És talán innentől a holland vagy portugálcsapatoknak is?

Az erőfölény még nagyobb erőfölényt szül. A nagy bajnokságok kapják a jó szorzókat mind a coefficienslistán, mind pedig a TV-s pénzek elosztásánál. A Bajnokok Ligája exkluzivitása persze azt szüli, hogy már a csoportkör is tele van rangadókkal, a nyolcaddöntőben pedig minden estére olyan meccsek jutnak, melyeket a semleges szurkolók is megnéznek. Ebből még több pénz lesz. Ez persze leginkább a topcsapatokhoz fog vándorolni. Érthető okokból, nem is ez bántja a szolidaritásérzetünket.

Mindeközben azonban végleg kettészakad a kontinens futballja. Elfogadhatatlan okokból. És ezzel párhuzamosan a kiégeti a szemünket az összeeurópai Európa-bajnokság illúziója, az összetartozás látszatának sulykolásával.