A Bajnokok Ligája pénzdíjainak felosztása

Első blikkre tét nélküli lesz a Bayern és az Inter közötti keddi BL-csoportmeccs. A Bayern már megnyerte a csoportját, az Inter tutira második lesz. De azért mégis számíta az eredmény.

How much prize money Manchester United and Man City earn from Champions League last-16 spot - Manchester Evening NewsPersze presztízs, hiszen a Bayernnek meg kellene mutatnia, hogy vérmes reményei vannak idénre, az Inter meg újra szeretne beköszönni az európai elitbe, és a Barca kiejtésén túl még egy müncheni győzelem remek ajánlólevél lenne. Kint lesz egy csomó szurkoló, közte az FCMB Hungary Fanklub kontingense is, mi többiek meg ugye a TV-ben nézzük a meccset, tehát illendő lenne jó szórakoztatást nyújtani. /Én azért nem feltétlenül ragaszkodom hozzá, a nagy célok teljesüljenek inkább./ Fontos, hogy a cserejátékosok jól odategyék magukat, az alapemberek meg – én elsősorban a németekre gondolok persze – már a világbajnoki formát készítsék elő.

De ott van még a pénz is. Ki akartam írni egy Facebook-posztot, hogy X millió eurónyi indokom van arra, hogy nyerjen a csapatom kedden, csak meg akartam nézni hozzá a pontos számokat. Akkor meg már leírom.

Szóval a Bajnokok Ligájában idén 2,032 milliárd eurót fognak szétosztani.

Három fő szempont van a szétosztásban:
1. A pályán elért konkrét eredmények.

2. A csapatok vonzósága

3. TV-bevételi szempontok

A pályán elért eredmények

A pénz 55%-át a pályán elért eredmények alapján osztják szét. Alapból kapott minden csapat 15,64 millió eurót, mert bejutott. A csoportkörben 2,8 millió jár a győzelemért (ezt kerestem ugye fentebb), 930k a döntetlenért. A kieséses szakaszba jutásért 9,6 millió, majd körönként 10,6 és 12,5 millió jár. Ehhez kap még 15,5 milliót a döntő vesztese és 20 millió eurót a győztes.

Egy csapat maximum 85,14 millióig juthat el.

A csapatok vonzósága

A pénz 30%-át azon az alapon osztják szét, hogy az egyes csapatok a múltban milyen eredményeket értek el. Ehhez a 10 éves kofficienstáblát veszik alapul. Az előző 10 év európai szereplése van benne, melyhez bónuszpontokat adnak a nemzetközi kupagyőzelmért. A Real Madridnak 98-at, a Bayern Münchennek 43-at, a Portónak 16-ot stb. A Manchester City itt 1-et kap, a Salzburg nullát.

Ebből kijön egy 32-es rangsor, melyben az utolsó 1,137 millió eurót, a legjobb pedig 36,38 millió eurót. Ezek egyenes arányban vannak elosztva, tehát helyezésenként ez az 1,137 millió a különbség: a Bayern Münchennek a lista másodkjaként 35,25 millió. Ennyi kapnak azért, mert az előző 10 évben végig jól szerepeltek, meg a történelmük során is sok sikert értek el. Rájuk értelemszerűen jobban figyelnek, mint arra, akinek csak kiugró eredményei vannak.

A TV-bevételi szempont

A foci üzlet, a BL pláne. A pénz 15%-a így aszerint oszlik meg, mennyien nézik a meccseket az egyes országokban.

Ennek a pénznek a felében nem számít az eredmény. Csak az számít, hogy egy nemzet mekkora szeletet hasít a tortából (értelemszerűen Németországban sokan vannak, Belgiumban kevesebben.) A nemzeti kvóciens a németek esetében idén öt egyenlő felé oszlik el.

Ennek a pénznek a másik felében viszont már szerepet játszik, ki mennyi meccset játszik = mennyiszer adják őket a TV-ben.

 

Még szót kell ejteni arról, hogy míg a BL-ben 2,032 milliárd eurót osztanak szét, addig az Európa-Ligában 465 milliót, az Európa Konferencia Ligában pedig 235 milliót.