Mikor jut tovább a csoportharmadik?

Az utolsó csoportmérkőzésekig nyílt lesz a továbbjutás sorsa ezen az EB-n. is. A csoportok első két helyezettjein túl a csoportharmadikok is továbbjuthatnak a legjobb tizenhat közé. De a hatból csak négy!

EURO 2020: All you need to know about the tournament | UEFA EURO 2020 | UEFA .comNem szeretem az ilyen rendszert, hiszen teljesen más egy halálcsoportban 3 pontot elérni, és más egy habkönnyű csoportban. Utána meg még a gólkülönbségeket is összevetik. Ráadásul mindenki három meccset játszik, így jelentős szórás sem lehet a csapatok között: a csoportharmadikok nagyobbik fele három ponttal fog végezni, könnyen lehet, hogy valahol köztük fog meghúzódni a határ.

2016-ban is így volt. Szlovákia és Írország 4-4 pontig jutottak. Ez majdnem biztosan idén is továbbjutást jelenthet. Portugália, Észak-Írország, Albánia és Törökország viszont egyaránt 3-3-ig. Köztük pedig az döntött, hogy előbbi kettőnek 0-s gólkülönbsége volt, míg utóbbi kettőnek -2-es.A szabályokon idén egy picit változtattak, aminek szélsőséges esetben jelentősége is lehet. De egyébként hasonló.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a csoportokon belül is lehet számítás azt illetően, ki lesz a 2-3., vagy 3-4., de olyan helyzetek is előfordulhatnak, mint három csapatnak is 3 pontja lesz a 2-4. helyen a csoportban. Az UEFA rendezvényein az egymás elleni eredmény, illetve a minitabella is játszik.

Viszont ha megvan már a hat csoportharmadik, akkor:

  1. Elért pontok.
  2. Gólkülönbség
  3. Több lőtt gól
  4. Több győzelem – ennek akkor van jelentősége, ha egy csapat három döntetennel zár, míg a vele versenyben lévő két vereséggel és egy győzelemmel, de a gólkülönbségük kijön azonosra.
  5. Fair Play pontok – minél kevesebb lap
  6. A selejtezőkben elért eredmények.

Does third place qualify for Euro 2020 last 16?