Így lehet kijutni a 2020-as Európa-bajnokságra!

A héten kezdetét veszi a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozata. Bizonyosan szempontból folytatódik. Hogy miért? Nézzük át!

2020-ban összeurópai rendezésű EB-t fognak rendezni. 24 csapat 12 ország egy-egy stadionjában fog megküzdeni a végső sikerért. Ráadásul a selejtezőket is átszabták. Négy válogatott a Nemzetek Ligája selejtezőiből fog majd kikerülni, húsz pedig a selejtezőcsoportokból. Igen ám! De még nem tudjuk, melyik négy lesz, amelyik megnyeri a saját divízióját.

Divízió A: Hollandia, Portugália, Svájc, Anglia
Divízió B: Ukrajna, Svédország, Bosznia-Hercegovina, Dánia
Divízió C: Skócia, Finnország, Norvégia, Szerbia
Divízió D: Grúzia, Fehéroroszország, Koszovó, MacedóniaAz UEFA 55 csapatát 10 csoportba osztották be. A selejtezőket 2019 márciusától novemberéig rendezik meg. A 10 csoport első két helyezettjei automatikusan kijutnak a tornára.

A maradék négy helyről pedig a 2020 márciusi divizió play offok fognak majd dönteni. Mindenképpen ez a tizenhat csapat indul majd ott. A 4 győztes is kijut a tornára. Ha viszont már kvalifikálta magát a tornára, akkor a második, ha ő is, akkor a harmadik stb. kap indulási jogot. Előfordulhat, hogy a A-Ligából minden csapat sikerrel vette már a selejtezőket. Akkor a B-Liga rangsorában még nem kvalifikált válogatott lehet ott a tornán.

Ennél jobban már nem is lehetne ésszerűtlenné tenni a dolgot. Talán még azzal lehet még jobban kilógatni az azt a bizonyos lólábat, hogy amikor 2020 elején Bukarestben kisorsolják az Európa-bajnokság csoportjait, még nem fogjuk tudni, melyik az a négy válogatott, amelyik csatlakozik a már kijutott húszhoz.