EURO 2024: Grúzia és Kazahsztán is kijutásra áll

Nagyjából harmadánál tart a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozata. A tornára ezúttal is 24 csapat fog kijutni.

A rendező Németország helye már biztos, az már kevésbé, hogy mennyire várhatja reménykedve a tornát. A rajta kívüli 23 helyből 20 a selejtezőcsoportokból fog elkelni, további három pedig a Nemzeetek Ligája-alapú pótselejtezőkből.

2016 óta megszokhattuk, hogy olyan válogatottak is sikerrel vívják meg a selejtezőket, akiknek korábban vajmi kevés esélyük volt erre. A leegjobb példa a magyar válogatott, amely a kétszeri EB-szerepléssel és a Nemzetek Ligájában való szorgalmas pontgyűjtögetésével ezúttal már elsőkalaposként kvázi elvárt helyzetbe került. És 33. helyet a világranglistán, ami a VB-selejtezőhöz érdekes lehet, továbbá adott esetben egérút a Nemzetek Ligája ott is, ez utóbbi még nem dőlt el.

Az eddigi eredményeket befolyásolja, hogy a Nemzetek Ligája döntői okán több nagyválogatott még kevesebb meccset játszott, így jelenleg sem Spanyolország, sem Hollandia, sem Horvátország, sem Olaszország nem áll továbbjutásra, de kevés meccset is játszottak ahhoz, hogy bármi következtetést le lehessen vonni. Az már érdekesebb, hogy a spanyolokat legyőző skótok 4-ből 4-gyel kezdtek, így magabiztosan várhatják az őszi meccseket. Ebben a csoportban jelenleg Grúzia a második, kijutó helyen áll. Ugyancsak kijutó helyen áll Örményország és Albánia is.

A legérdekesebb A H jelű csoport, ahol a finnek és a kazahok is továbbjutásra állnak, míg a dánok egy kissé beragadtak.

Mivel a selejtezőket követően fennmaradó 3 helyre – alapvetően – továbbra is az egyes divíziók csapatai pályázhatnak, így a C-osztályból is lesz majd kijutó. Ez lehet, hogy Törökország vagy Görögország lesz (jelenlegi állás szerint mindkettő egyeneságon kijutna), de az is lehet, hogy Luxemburg, Azerbajdzsán vagy Koszovó is harcolhat majd a pótselejtezőn.

A 24 csapatos EB összezilálta a korábbi 16 csapatos rendszert, mely logikailag tökéletes volt, egyúttal mindennapra garantált izgalmas meccseket, de nyilvánvalóan esélyt ad arra nézve, hogy a kisebb országok és azok játékosai is megmutassák magukat. Pláne, hogy hiába bővítik ki 48 csapatosra a világbajnokságot, az európaiak a 16 többlethelyből mindössze három helyet kapnak, ez kevesebb egyébként, mint amennyivel Ázsia és Afrika száma nő.