EURO 2004: Amikor a dánok és a svédek kiejtették az olaszokat

Mindent egybevetve tök jó EB volt a 2004-es. Nemcsak azért, mert az egyik utolsó tinédzser nyaram volt, és nagyon sok meccsre emlékszem, hol és kivel néztem. De az izgalmakat jónéhány meglepetés is erősítette.

Denmark 2-2 Sweden: Euro 2004 – Revenge of the Blond and Beautiful | Aidan Williams WriterNem az igazán nagy válogatottakról szól ugyanis az a torna: a spanyolok, a németek és az olaszok már a csoportmeccsek alatt elbúcsúztak, a franciáknak és az angoloknak pedig a negyeddöntő jelentette a végállomást. Az angol-portugál meccs pl. különösen élénken él bennem. Sajnos a lett-német is.

Az olaszok két évvel később VB-t nyertek, két évvel korábban pedig Koreától kaptak ki Koreában, hírhedt körülmények között, mégy évvel korábban az EB-döntőt az utolsó pillanatban bukták el. Tehát az alapvetően egy aranycsapat volt. 2004-ben is többre voltak hivatottak. Aztán a skandinávok közbeszóltak.

A C-csoportban Bulgária nem sok vizet zavart, a dán, svéd és olasz csapatok azonban az utolsó pillanatig küzdöttek a továbbjutásért. 16-os EB volt, tehát csak a csoport két legjobbja jutott tovább. Az első két körben a svédek és dánok is megverték Bulgáriát, és mindketten ikszeltek az olaszokkal. Feltételezve, hogy az olaszok az utolsó körben megverik a bolgárokat, a svéd és dán csapatok egy olyan dilemma elég kerültek, hogy az egymás elleni mérkőzésen, aki nyer, az csoportgyőztes lesz, és magával viszi az olaszokat is.Ha viszont döntetlent játszanak, akkor végső soron három csapat is 5 ponttal végez, az UEFA szabályai szerint a bolgárok elleni eredmények kiesnek és az dönt a továbbjutásról, hogy a két döntetlent hány lőtt góllal érte el egy-egy csapat. A dán-olasz 0-0-ra, a svéd-olasz 1-1-re végződött. Tehát amennyiben a svéd-dán 2-2-re végződik, akkor a másik meccsen az olaszok fel is fordulhatnak, akkor sem juthatnak tovább.

És láss csodát! Végül tényleg 2-2 lett a meccs. Ezt azért nehezebb volt összehozni, mint 1982-ben a német-osztrák meccsen, ahol elég volt egy gól és utána a semmittevés. Portóban viszont elég nagy véletlennek kellett történnie ahhoz, hogy pont 2-2-re végezzenek.

Az olaszok egyébként a 94. percben nyerték meg a maguk meccsét, de annak már nem volt jelentősége, hiszen az északaiak tök véletlenül pont 2-2-re végeztek.

Természetesen azóta is vitatják, hogy megrendezett mérkőzésről lett volna szó.