Végsebességre igyekszik a Bayern München

Az se nagyon tudta a Bayern München szurkolóinak kedvét venni a Stuttgart elleni 4-0-s győzelem során, hogy Alphonso Davies és Jerome Boateng is kiírta magát a két hét múlva rendezendő Lipcse elleni bajnoki rangadóról.

Lewandowski hits hat-trick as 10-man Bayern thrash Stuttgart - anews

A bajorok végre ismét magas fordulatszámon pörögnek, és ez valószínűleg nem a véletlen műve. A csapat augusztus végén még csúcsteljesítményt nyújtva megnyerte a Bajnokok Ligáját, tehát egyszer ismét elért a saját csúcsára. Ez a cél, ez megint meglett. Majd szinte egyből jött a rövid és zsúfolt szezon, ismét magas célkitűzésekkel, ráadásul a végén még egy Európa-bajnoksággal is.

Ebben a helyzetben nem csoda, hogy a téli hónapokban (mondjuk pénteken őrült hóviharba kerültem…) a minimumból törekedett a maximumra Hansi Flick. Már akkor is mondtuk, hogy a lisszaboni űrfutballt nem azokkal a meccsekkel kell szembeállítani, hanem a szezon véghajrájával. Pláne, hogy a Gegenpressing olyan erőket igényel, amit nem lehet heti kétszer lehívni, és nem is szabad, ha egyébként kisebb erőfeszítéssel is jönnek az eredmények. Hogy ennek az az ára, hogy januárban és februárban

– fanyalgunk a meccsek közben

– beleszaladunk több kellemetlen eredménybe, például egy sorozatot, a Német Kupát el is buktuk,

HÁT LEGYEN.

UEFA Champions League preview: Bayern Munich vs. Lazio - CGTN

De most, amikor igazán kellenek a nagy teljesítmények, láthatóan megvan az erő ahhoz, hogy a célkitűzések teljesülhessenek. Ezt a fajta tüzet láttuk a Dortmund ellen, a Lazio ellen, de a Stuttgart ellen is. Jók a kilátások arra, hogy látni fogjuk a Lipcse és utána egyből a PSG ellen is. Persze „gólra játsszák.”

Természetesen a hiányosságokkal együtt, amit elsősorban a védelem okán a Flick-érán túlnyúlóan ismerünk. Ugyan Jerome Boateng szombaton összeszedte ötödik sárgáját, illetve a végén azért olyan szabálytalanságot követett el, amiért járt volna a tizenegyes, de megfigyelhető, hogy ő, akit Niko Kovac alatt annyira leírtunk, még ő is mekkora erőket igyekszik mozgósítani a csapat érdekében. Példaszerű. 

Sokszor előjön az október óta meglévő fanyalgásunk is a csereként érkezett játékosok miatt. Biztosan van benne igazság. Azonban ahogyan megyünk bele a tavaszba, úgy fogynak a meccsek is: nyolc forduló van hátra a bajnokságban és talán-talán öt a Bajnokok Ligájában. Ez összesen 13 meccs két hónap leforgása alatt.

Oké, abban nem bízhatunk reálisan, hogy minden játékos egészséges marad (+ COVID-karantén bármelyik pillanatban), és persze a BL-ben is jöhetnek eltiltások, de azért azt nem lehet mondani, hogy ne lehetne még így is a szükséges mértékben forgatni ezt a csapatot:

Ha megpróbálunk Flick fejével gondolkodni, akkor egy Neuer – Davies, Alaba, Boateng, Pavard – Kimmich, Goretzka  – Gnabry, Müller, Coman – Lewandowski kezdőcsapat mellett ott ülne a padon Lucas Hernandez, Niklas Süle, Jamal Musiala, Leroy Sané, (Alexander Nübel). Javi Martíneznek az emlékezete maradt óriási, de azért mégiscsak itt van még ő is. /Ebben a bekezdésben nem annak van jelentősége, hogy a három szélső közül épp ki ül a padon, hanem annak, hogy van három szélsőnk, akit bátran lehet forgatni./

És igazi kérdésként merül fel, hogy beugorva Choupo-Moting oda tud-e érni, vagy Douglas Costa meg tudja-e csinálni a cselt. Tavaly augusztusban Ivan Perisic például oda tudott érni. Persze Choupo-Moting vagy Costa esetében sem elhanyagolható, hogy könnyebb úgy focizni, ha az alapemberek egyébként is húzzák a csapatot. /Marc Roca , Tiago Dantas és Bouna Sarr szemmel láthatóan nem tartoznak Hansi Flick sokadik választásai közé sem. Azért biztos látni fogjuk még őket. Tolisso sérült, Nianzou fogalmam sincs, állítólag hamarosan játszhat./ Azért remélem, hogy van, akit kihagytam… :- )