Ribéry & Robben: A kulcspillanatok

A mai napon hivatalossá vált, ami lényegében eddig is biztos volt: végleg lezárul egy korszak a Bayern Münchennél.

Bildergebnis für ribéry robbenFranck Ribéry és Arjen Robben az idény végén elhagyja a klubot, átadva a helyet a következő generáció számára. Visszatérő sérüléseik miatt már tulajdonképpen ezt a szezont is nélkülük játszotta le a csapat. De azért a fontos gólok, mint például a Hannover elleni Ribéry-találat, idén sem maradtak el. S ahogyan Robben mondta, az utolsó három meccsen még az ő passzaik és góljaik is döntőek lehetnek.

Furcsa lenne egyszerűen Robbéry-korszakként jellemezni azt az évtizedet, amelynek jelentős részében a Philipp Lahm – Bastian Schweinsteiger páros irányította a csapatot. A négy extraklasszist azonban a csapatban elfoglalt helyük, karakterük alapján is inkább két párként ildomos megjeleníteni. Nem elfelejtkezve arról, hogy ennek az évtizednek a sikereihez még az is kellett, hogy több más poszton is a Bayernben futballozzon az aktuális Nr.1. Hogy az olyanokról, mint a réseket kitöltő Thomas Müller, ne is beszéljünk részletesen most.

Ribéry 12, Robben 10 éven át játszott a Bayernnél, mindketten az első pillanattól kezdve magától értetődő teljesítménnyel rukkoltak elő, a nehéz időszakok ellenére egy percig sem kételkedhettünk a kvalitásaikban. Hosszú sérüléseikből visszatérve is rendre azonnal húzóemberekké tudtak válni. A csapatnak nem volt alternatívája az ő hiányukra. Nem is lehetett volna, ezt a világon egyetlen más csapat sem tudta volna kiküszöbölni.

Néhány emlékezetes pillanatot kiemelek, ezzel megnyitva a két klasszis méltatásának hosszú sorát.

  1. 2007. június 07. – Franck Ribéry és Luca Toni bemutatása.

A katasztrofálisan sikerült 2006/07-es idényt követően messiásként vártuk Franck Ribéry érkezését. Azon a nyáron több klasszis játékos is Münchenbe igazolt, de Ribéry-ért az első pillanattól kezdve rajongtunk, rá is szolgált.

Bildergebnis für 2007 ribéry toni

  1. 2007. augusztus 18. Franck Ribéry egyik első varázslata

Már a Ligakupában is megcsillogtatta tudását, de az első, amikor tényleg elállt a szavunk, a Werder elleni bajnokin bemutatott legendás csele volt.

 

  1. 2009. augusztus 29. Robbéry megszületése

Kellett Robben leigazolásához, hogy a Klinsmann-szezont követően van Gaallal is borzalmasan induljon a munka. Utolsó pillanatban igazolt Münchenbe, első bajnokiján nyomban gálázott, Franck Ribéry társaként.

Bildergebnis für 2009 wolfsburg ribéry robben

  1. 2010. április 07. Ribéry beadja, Robben lő, gól.

Ebben az idényben még nem volt elég erős a Bayern, viszont volt potenciál a csapatban. És ez legkésőbb a Manchester United elleni BL-visszavágón megmutatkozott. Robben gólja minden idők egyik legszebb Bayern-találata.

  1. 2010. május 23. Ribéry hűségesküje

A két klasszis ittlétét végigkísérte a folyamatos pletykálkodás a távozásuk lehetőségéről. Ribéry állítólag már házat is nézett magának Madridban. Végülis az első elbukott BL-döntő – ahol őt eltiltották – másnapján a müncheni Városháza erkélyén jelentette be hosszabbítását. (Louis van Gaal kitűzött virágját 9 év után csak most vettem észre. Tipikus. 😀 )

Bildergebnis für ribéry 2010 balkon  1. 2012. április 25. Ribéry kiüti Robbent

A Bayern bejutott a BL-döntőbe, Ribéry viszont kiütötte Robbent. A legmélyebb pont kettejük kapcsolatában. Jupp Heynckes tanári kvalitásai nélkül a történet itt véget is érhetett volna.

Ähnliches Foto

  1. 2012. május 19. Finale Dahoam

Robben karrierjének legmélyebb pontja. A Dortmund ellen már hibázott, utána két büntetőt értékesített, de a BL-döntőben – többek között egy bedobott strandlabdának is köszönhetően – újra kulcshibát vétett. A hollandok elleni sörmeccsen pedig komoly füttyöt kapott. A felocsúdásra egészen következő májusig kellett várni.

Bildergebnis für 2012 final robben

  1. 2013. május 25. Mr. Wembley

És pont Ribéry két fontos passza, Robben gólpassza és gólja kellett ahhoz, hogy a Bayern megnyerje a BL-t. Pont a Dortmund ellen. Rajzolni se lehetett volna szebbet. Ráadásul a triplázás is összejött.

Bildergebnis für 2013 final robben ribéry

  1. 2017. augusztus 18. Tisztes megőszülésben

Ezt a képet azért választottam, mert idővel a két klasszis szélső a csapat vezetésében is kulcsfigurákká váltak. Egyúttal egy kifejezetten érdekes barátság alakult ki közöttük. Nem gondoltuk volna.

  1. 2017. szeptember 27. Puccsvezérek

Carlo Ancelotti búcsúja. Megpuccsolt edzői munka, pitiáner edzői bosszúval. Ez is része volt a történetnek, hogy mindketten nehezen kezelhetők voltak. A támadójátékos már csak ilyen. 😀

Bildergebnis für 2017 ancelotti ribéry robben psg