Niko Kovac és a megmentett félév

Nagyon jól össze van rakva a világunk, mert minden az egyensúly felé törekszik. Ha az ember nem lenne annyira makacs, hanem járná a neki megszabott utat, sokkal boldogabb lehetne. Vannak kilengések, vannak szélsőségek, de azért a mutató afelé tendált, hogy beálljon a valós helyén. Ugyanígy Niko Kovac Bayernje is.

Image result for niko kovac bayern

Nehéz félévük volt azoknak, akik a német futballt elsősorban a Bayern Münchenen keresztül kedvelik. Jupp Heynckesszel remek volt a tavasz, sok szép délután. Majd kettő remek futballt hozó, de nagyon fájó este a Real Madrid ellen. És utána mintha eltörött volna minden. A bajnokság végén már inkább a méltatlan eredmények domináltak. Nem sikerült tiszteletteljesen búcsúztatni Jupp Heynckest.
Majd a Nationalelf is lehozta történetének leggyalázatosabb világbajnokságát. Ez relatív, hiszen ilyen bukták minden válogatottnál vannak, azért ennyire fájdalmas, mert a német foci tényleg nem szokott – legalább is VB-ken – ilyen pocsékul szerepelni. Majd utána az ősz is gyengére sikerült.

Niko Kovac érkezésével tudtuk, hogy új korszak kezdődik a Bayernnél. Bárhogyan is sül el a dolog, ez már nem az előző évek csapata lesz. Jól kezdődött, majd szeptember végén hirtelen elromlott minden (- nemcsak a fociban… ☹ ). Kiábrándító játék, kiábrándító eredmények, felesleges arrogancia a klubvezetés részéről, a vezetőedző tekintélyét semmibevevő akciókról érkező hírek, a csapategység teljes hiánya. Sokak számára nem volt kérdéses, hogy Kovacnak mennie kell.

Aztán végülis az utolsó hét mérkőzésen hat győzelem született. Az Ajax ellen pedig a BL-csoportgyőzelmet is kiharcolta a csapat. Az utolsó héten a Lipcse és a Frankfurt ellen két olyan meccset nyert meg Niko Kovac együttese, ahol a tabellán hasonló helyen állóval szemben kellett játszani (a.k.a. rangadón). Manuel Neuer már több, mint 400 perce nem kapott gólt a bajnokságban.

Image result for ribery frankfurt

Féltávnál így 42-36 ponttal áll a Dortmund és a Bayern. Ez nem rossz. Egy tavaszi rangadógyőzelemmel már lőtávolon belül (anélkül meg mit is akarnának) lehetnek a bajorok. Izgalmas lehet a tavasz. A 6 ponttal a nyomás pedig inkább a Dortmundon lesz. A 36 pont elég jó annak, aki bajnok akar lenni. A 42 viszont kiemelkedő. Mit is jelent? A Bayern egy hasonló félév megismétlésével, tisztes pontgyűjtögetéssel is veszélyt tud jelenteni. Míg a Dortmundnak, ha bajnok akar lenni, akkor meg kell tartania ezt a kiemelkedő ütemet.

Egy-két pontvesztéssel már a nyakukra kerülhet a Bayern A bajnokság szempontjából a münchenieknek ez a helyzet most motivációt adhat. A Dortmundra viszont nyomást helyez, a téli szünet eltünteti azt a tündérmesei lila ködöt, amivel szárnyalt a Dortmund. Tavaszra az eredménykényszer marad nekik.
Tehát alapvetően a Bayern a félév végére mentette, ami menthető volt. Jó eredmények, már formáló támadójáték. S úgy tűnik, hogy a belviszályokról szóló hírek is alábbhagytak. Persze, ha győz a csapat, akkor ezek nem olyan erősek. De azért lehet azzal is számolni, hogy a tavaszba fordulva formát kap a Bayern játéka, egyúttal kellő csapategység is kialakulhat. Beáll az egyensúly, a Bayern nagyjából akkora játékerőt mutathat majd fel a pályán, amire Niko Kovac vezetésével képes. És akkor már csak az a kérdés, hogy mire is elegendő az a foci, amit Niko Kovac elképzelt.

Erre a kérdésre legkésőbb a Liverpool elleni BL-meccseken választ fogunk kapni. Az már bizonyos, hogy nem annyira kilátástalan a Bayern helyzete, mint volt az ősz nagyobbik felében.