Milyen mércével mérjük a Bayern München edzőjét?

Nemrégiben hosszasan fejtegettem, hogy számomra az idei szezonból is elsősorban az a tanulság, Jupp Heynckes mekkora mestere a szakmájának. 

Bildergebnis für niko kovac bayernDe akkor is leírtam, hogy ez nem menti fel Niko Kovacot sem az értékítélet alól. A szezon vége felé közeledve ebbe is belemászunk. Tanácsosabb első körben inkább az elvárások oldaláról megközelteni. Mi az, amit a Bayern München edzőjétől elvárnak a szurkolók? S ha ezt a mércét megtaláltuk, akkor kielemezhetjük majd Kovac első müncheni idényét.

Nem biztos, hogy Niko Kovacot minősíti ez a szezon

A Bayern Münchennek szerintem két alapvető elvárása van mindenkor az edzőjével szemben:

(1) a csapatnak legyen egy biztos alapteljesítménye. Egy szint, amit no matter what, bármikor tud hozni. Ez az eredmények szintjén a bajnoki cím megszerzésében és az extrém hullámvölgyek/vereségek kizártságában merül ki.
(2) alkalmas legyen a kiugró eredmények elérésére: benne legyen a pakliban a BL-győzelem, tényező legyen a csapat Európában.

Niko Kovac esetében úgy tűnik, hogy az első feltétel meglesz. S ha ehhez a játékosok támogatása is párosul (+megfelelő igazolások, szakmai segítség), akkor van értelme időt szánni arra, hogy formálódó csapatunkkal együtt ő is formálódjon. Ebben az esetben van idő arra, hogy ő maga is megtalálja a saját útját.
 

Azért is, mert az éventkénti edzőváltás bizonyosan nem jó út, ráadásul más edző esetében sincs garancia egyből a másodikra, de látatlanban az elsőre sem biztosan.

– Más a helyzet, ha abszolút rutinos, a német foci közegéhez maximálisan passzoló világklasszis edző válik megszerezhetővé. Akire én gondolok, ő mostanában nem lesz szabad. De egyszer eljön majd az ő ideje is nálunk