Mi lesz velünk Liverpoolban?

Nagy kétségeink azért ne legyenek, azok a hibák, amik megvannak, nem fognak eltűnni. Ez nem csodaország. Azok meglesznek Liverpoolban is.

Related image

A kérdés az, hogy 1.) mennyiben maradnak rejtve illetve 2.) mennyiben sikerül megmutatni a csapatban lévő erényeket is. Amik ott vannak. Csak május elseje óta nem nagyon láttuk.

Mérjük össze az idei szereplést a 2010-es tavasszal:

1. 2010-ben úgy játszottunk döntőt, hogy közben komoly hiányosságai voltak a csapatnak. Részben a klasszisok még nem álltak teljesen készen, illetve kellettek a következő évek igazolásai is, hogy végleg összeálljon a kép. De taktikailag, főként a védekezésben is az út elején jártunk.

Jelentős különbségnek érzem azonban, hogy míg akkor a védekezésbeli dolgok vagy kijöttek vagy nem, addig most nehéz elképzelni, hogy ebből ne legyen baj jövőhéten. Ez szurkolói szemmel lényegében belekalkulálandó.
2. Viszont 2010-ben is többször kijöttek a védekezési problémák. A döntőben is, de azt hiszem, mivel a csapat erején felül teljesített, amiatt annyira hosszan nem bánkódtunk. Pláne a két másik elbukott döntővel összehasonlítva. Mondjuk Ribéry eltiltása a mai napig tüske. Messi vagy Ronaldo kapott volna ilyen eltiltást egy döntőről? Aligha. Az azóta elég mocskosan megbukott Platini & Co. el is sírta volna magát a szponzorok előtt.

Related image

Kijöttek a problémák a United elleni negyeddöntőkben. A kiemelt kép az első meccsről van, de amúgy inkább a másodikról beszélhetünk. Ott az angolok már 3-0-ra is vezettek, s ha emlékeim nem csalnak, volt ziccerük a 4-0-hoz is. Nagyon közel álltunk egy hatalmas blamához. Nagyon közel ahhoz, hogy az egy évvel korábbi barcelonai bukta megismétlődjön.

Aztán mégis Top10-es BL-este lett belőle. Ha csak a gólszerzőket nézzük, volt legalább egy extraharcos, aki meg tudta mutatni erényeit. És volt legalább egy extraklasszis, aki meg tudta mutatni értékeit. De nem lehet csak rájuk lekorlátozni.
Azt tudjuk, hogy a jelenlegi keretben is nagy erőtartalékok vannak. Klasszis játékosok és olyanok, akik már sokszor bizonyították szenvedélyüket. Hatalmas kérdés, van-e olyan állapotban a csapat, hogy ez ott Liverpoolban ténylegesen meg is mutatkozzon. 2010-ben egyértelműen látszott ez, 2019-ben bődületesen nagy talány.

Mivel azt már látjuk, hogy az általunk elvárt csapategység, játékkontroll, taktikai fegyelem illetve az egyéni formák nem jöttek össze februárra sem, a legnagyobb dolog, amibe előzetesen kapaszkodhatunk: ha ki is jönnek az egész szezont végigívelő hibák, kijönnek-e mellettük a csapatban rejlő egyéni kvalitások is.