James Rodríguez nem bukott el a Bayernnél

James Rodríguez beszélt arról, amiről mindannyiunknak volt egy sejtése: elsősorban nem a Bayernen múlt az, hogy kétéves kölcsönjátékát követően nem maradt Münchenben, és nem is azon múlt, mert ő maga ne élt volna át szép időszakokat a klubnál.

FC Bayern: James Rodríguez vermisst Jupp Heynckes

A kolumbiai csatár marketingértéke és népszerűsége a remekül sikerült 2014-es világbajnokságot követően az egekbe szökött. El is igazolt a Real Madridhoz. Ahol azonban nem tudott felkapaszkodni a hype keltette hullámokra. Ez még nem lenne probléma, hiszen új helyen új lehetőséget kapva még megfordíthatta volna karrierje szekerét. Erre tökéletesnek tűnt a Bayern. Családias légkör és az előző aranygeneráció fokozatos kilépésével még üres tér is adódott a kibontakozásra. S persze Carlo Ancelotti személye, hiszen akkoriban mindenki azt állította, hogy James az ő embere lesz.

Ez utóbbit nem tudtuk meg, hiszen 2017 őszén, amikor a kolumbiai nekilátott a müncheni kalandjának, Ancelottinak elég hamar csengettek. Viszont, ami utána jött, az egyértelműen jó volt. Talán a legjobb, ami Jamesszal történhetett: Jupp Heynckes, aki maga mondta, hogy egyből látta a lehetőséget James Rodriguezben, csak először meg kellett találnia a neki megfelelő szerepkört: „James Bastianhoz hasonló módon tud küzdeni. Ezt edzőként ki kell csalogatnod belőle. James nagyon érzékeny, de nagyon tehetséges játékos. Egy grundfocista, aki Kolumbiában nőtt fel. Zé Roberto mondta nekem egyszer: Ezekben az országokban vagy focista lesz belőle, vagy bűnöző, aki csatlakozik egy bandához. Akkor tudsz kitörni innen, ha egy kivételes játékos vagy hatalmas küzdőszellemmel. Ezt lehet látni Jamesnál most.”
És abban a 3/4 évben James Rodriguez szorgalmas tanuló benyomását keltette. Hasznos teljesítménnyel. Nem művészként, hanem munkásként, mindenképpen figyelemreméltó átalakulás. Reális esély arra, hogy a két évnyi kölcsönből akár több is legyen.

Aztán jött a második szezon, ami már nem volt szép, de ugye kettőn áll a vásár. Mondom ezt azért, mert dőreség lenne egy az egyben azt állítani, hogy Niko Kovac elüldözte őt vagy letörte a lelkesedését: a hírek alapján James flegmasága és Niko bizalmatlansága egymást generáló erők lehettek. De ugye akármennyire igazságtalan is néha, a játékosok teljesítményéért közvetlenül az edző viseli a felelősséget. Sarkított példával Jupp Heynckes legendásan jól kezelte a nehezen kezelhető játékosokat is, míg Niko Kovac idején több alapember is komoly visszaesést produkált. Rodríguez és Hummels távoztak is. De Thomas Müller is karrierje mélypontjára került, míg a jelenlegi időszakban talán a legjobb Thomas Müllert látjuk valaha…

James Rodríguez a Real Madrid ellen
Az már csak sci-fi, mi lett volna, ha James Rodriguez Hansi Flick kezei közé kerül, én egyébként akár Renato Sanchest is megnéztem volna a jelenlegi Bayernben. Annyi viszont biztos, hogy hatalmas kár Jamesért, hiszen már a Bayernben volt, ahol meg is tudta mutatni a tehetségét, alapvetően a klubvezető is kedvelték őt. Aztán mégsem maradt. Ott abban a helyzetben méltányolható okokból.

De egy év után sem rúgott vissza. Jupp Heynckes felé viszont háláját fejezte ki. Érdekes, hogy Jupp Heynckes legnagyobb mentoráltjai közé tartozik Arturo Vidal és Franck Ribéry is. Valahogyan értette a nyelvüket. Elképesztő, ahogyan visszafejhetjük az egészen kis részletekig ezt a Jupp-sztorit. Aminek James is a része.