Ilyen lesz a jövő a Bayernnél!

Nagyon élvezik a jelenkor éveit a Bayernnél. De már fel kell készülniük a jövőre. Hogy 10 év múlva is élvezhessék.
Uli Hoeneß távollétében a klubfilozófián nem történt markáns változás, de a visszatérte új impulzusokkal gazdagította a Bayern jövőképét. Elnöki megválasztása óta lépésről lépésre avat be bennünket azokba a víziókba, amelyek egy újabb szintlépéshez vezethetnek a csapatnál.

A felsorolás nem kőbe vésett. Mindössze az elmúlt hónapokban elhangzott interjúk egy elixírjét mutatják. A felsorolásban megjelenő nevek is inkább szemléltetésként jelennek meg, mintsem konkrétumként.

1. Az utánpótlás rendbetétele. Valami nem működik rendesen az utánpótlásban. Az elmúlt években a játékosok alig kaptak esélyt a bizonyításra a profik között, de aki kapott, ő is képtelen volt az áttörésre (Kimmich nem sajátnevelésű). Az új utánpótláscentrummal a cél kifejezetten az, hogy jobb játékosokat képezzünk, akik aztán a profik között is megállják a helyüket. Több pénzt rákölteni egy-egy tehetségre, de ez a pénz még mindig csak a töredéke annak, amennyiért mondjuk Kevin de Bruyne-t vagy Neymart megszerezhették volna.

2. Kimondott cél, hogy redukálni akarják az igazolások számát is.

3. A legjobbak megtartása. Kalle Rummenigge hétről hétre betámadja a sajtóban a vetélytársakat azzal, hogy tőlük lehetetlen az akaratuk ellenére igazolni, őket nem lehet lerabolni. A szakmai sikereken túl azért a fizetési igények teljesítésére is szükség lesz.

4. Újra német edző. Ebben az évtizedben sorban adják egymásnak a kilincset a világklasszis edzők. Uli Hoeneß megpedzegette, hogy legközelebb akár német edzője is lehet a csapatnak. Valljuk be, kiforrott klasszis német edzőből jelenleg kevés van, de már azért megmutatja magát az új generáció is. Hoeneß Nagelsmannt például előszeretettel veszi be a kalapba. (De az osztrák Hassenhüttl-t is.) Másfelől ne felejtsük el, hogy jelenleg olyan edzőjük van, aki bevallottan nem projektekben gondolkodik, hanem akár hosszútávon is el tudja magát képzelni nálunk. Az Ancelotti által felvetett 10 éves munka biztos alapokat tudna adni a csapat fejlődésének. Persze a Bayern padja az egyik leglabilisabb a világon. 

5. Markáns klubvezetők. Uli Hoeneß nem titkolja, hogy már az utódláson jár a fejük. El fog jönni az a pont, ahonnét ez már elkerülhetetlen is. A cél az, hogy továbbra is olyan vezetői legyenek ennek a klubnak, akik ízig-vérig azonosulni tudnak a Bayernnel. És akik nemcsak néhány évre terveznek, hanem akár 20-30 éves életműben gondolkodnak. Lahm és Kahn nevei már most pazarul csengenek, az ő esetükben a hozzáértés és rátermettség is biztosítottnak látszana. De a részletekben is gondolkodhatunk. Franck Ribéry például maga is nagyon jól el tudná képzelni magát utánpótlásedzőként, Tobias Schweinsteiger pedig csillagos ötössel vizsgázott az edzői tanfolyamon.

6. A bajor bázis erősítése. Nyilván cél, hogy több bajor fiú és lány kerüljön a profik közé. Gyönyörű történet, ahogyan a kicsi Philipp Lahm a müncheni Olympiapark tövében rúgta a bőrt a barátaival, majd nemsokára az Olympiastadionban mutatkozott be a Bajnokok Ligájában. Itt viszont megjelenik egy olyan tényező is, amely identitást ad a klubnak. A bajor jellegnek a mutatása, München, a sör, a bőrnadrág, a Mia san Mia mottó mind-mind olyan jelképek, amelyek segítenek népszerűsíteni a Bayernt a nagyvilágban. Ehhez kapcsolódik, hogy a részvénytársaság piaci részvényesei, az Adidas, az Audi és az Allianz is bajor székhelyű cégek. Úgy lenni részese a globalizációnak, hogy hagyományukat is megőrizzék.

7. A legjobb németek közül többeknek továbbra is a Bayernben kell játszaniuk. Itt a nem sajátnevelésű is kell gondolni. Minden bajnokcsapatnak természetes igénye ez, a Bayernnél is így van. És megfordítva: igényük az, hogy a Nationalelf húzóemberei közül többen őket erősítsék. Nem kell külön a szívünkre tennünk a kezünk, hogy egyértelmű legyen, kik jelenleg is a Nationalelf legmarkánsabb egyéniségei: Neuer, Boateng, Hummels vagy épp Müller. Süle és Rudy már biztosan érkeznek idén nyáron. A következő években további válogatottak követhetik őket. Brandt például?

7. Uli Hoeneß elvárja azt, hogy a játékosok egymás között is németül beszéljenek az öltözőben. Máskülönben bírsággal fenyegeti őket.

8. A kosárlabda erősítése. Uli Hoeneß szívügye, iskolásként ő maga is játszott. A Bayern hazai fronton már bizonyított. A nemzetközi környezetben azonban még nem. Szó van arról is, hogy a Red Bull München hokicsapatával közösen új csarnokot építenek. Az viszont továbbra sem időszerű, hogy a klub komolyabban beszálljon a kézilabdába.

9. Be fognak fektetni a női futball professzionalizálásába is. Feltehetőleg az új utánpótlásközpontban kaphatnak majd helyet a lányok.

10. Több pénz áramlik a klubhoz. Nem kell fizetni az arénát, jelentősen megnőnek a TV-s bevételek, a csapat jó szereplésével pedig egy népszerűségi robbanás előtt állunk Amerikában és a Távol-Keleten. Velünk párhuzamosan máshol, így különösen Angliában is lényegesen nőnek a bevételek. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy a növekménnyel hogyan sáfárkodnak a klubok. Ha a BL negyeddöntős csapatokra tekintünk, Angliában rosszul, Németországban jobban.