“Hamann egy probléma a Sky számára”

Érdekes nyilatkozatháború alakult ki Robert Lewandowski körül az elmúlt napokban. A lengyel csatár ismét a kritikák kereszttűzébe került, majd a klub összezárt körülötte.

Image result for lewandowski 2019
Robert Lewandowskival kapcsolatban gyakran felvetülő témák: 1. elégedett-e ő a Bayernnél, vajon nem készül-e arra, hogy dobbantson? 2. többre tartja-e magát, mint amit ténylegesen nyújt a pályán? 3. Elégedett lehet-e vele a klub? 4. Van-e alternatívája?

Azt már máskor is megvizsgáltuk, hogyan is szerepel Lewa a nagycsapatok ellen, egyáltalán milyen mutatói vannak. Kétségtelen, hogy a csatárt a góljai minősítenek, a nagy napokon kell a legnagyobbat robbanni. De kétségtelen, hogy a csatár is a csapat része, nem kezelheti magát különálló részként a pályán.

Didi Hamann a Sky szakértőjeként gyakran nyilatkozik olyat, amin napokig el lehet csámcsogni. Szakértőként ez a műfaj része. Vagy ajnároznia kellene mindenkit? Aligha. Ha van probléma, akkor valójában maga a „szakértő” munkakör létezése az, hiszen bármikor alkalmas arra, hogy egyszerű megjegyzéseket is felfújjunk, egy sportoló teljesítményét aláássuk, ne a lényegre fókuszáljunk.Hamann azonban, mint korábban nagyon sokszor, most is célt tévesztett. Státuszának elismerése mellett bírálta Lewandowski hozzáállását, magánzó játékstílusát és azt, hogy a harmadik legjobb támadónak képzeli magát annak ellenére, hogy ez messze nem így van. Szerinte Lewandowski problémát fog jelenteni a Bayern számára.

A Bayern München csapata az évtized egyik legcsapzottabb idényét hozza. Sok problémával, sok keserű pillanattal a szurkolók számára. De ez aligha Robert Lewandowski hozzáállásából ered. Ha van valaki, akit most egyáltalán nem kellene elővenni, az pont Robert Lewandowski. A csatár sok bírálatot kapott a nyári átigazolási huzavona kapcsán, azóta azonban láthatólag beleállt a folytatásba. 2019-ben teljesen megszokott tőle a gól + gólpassz kombó. Aminek azért Liverpoolban is nagyon tudnánk örülni… :- )

Lewandowski a héten a kapitányi szalagot is viselhette. És úgy tűnik, hogy nemcsak amiatt, mert ő az, akinek fix a helye a pályán. Uli Hoeneß klubelnök szavaival: „Robert totálisan megváltozott és egy igazi Bayern-játékossá vált.” Olyanná, aki legalább akkora vezéregyénisége a csapatnak, mint a kapitányok, Manuel Neuer és Thomas Müller.

Maga a játékos is élesen bírálta Hamannt, mondván szerinte a korábbi játékost nem ért sokat a taktikához. Sokan nagyon kedveltük Hamannt, mint játékost, így ez maradjon meg Lewandowski hirtelenjében tett nyilatkozata.

Image result for lewandowski gnabry

Hasan Salihamidzic viszont szarkasztikusra vette a figurát, ez talán imponáló is: „Nem gondolom, hogy Robert Lewandowski probléma a Bayern számára, inkább Didi Hamann egy probléma Sky számára.”

Vagy mégis probléma?

De ha már felvetült, akkor nézzük meg a dolgot egy másik oldalról is! Kétségtelen ugyanis, hogy amióta Lewandowski a Bayernnél van, nincs valós alternatívája. Claudio Pizarrót imádjuk, miért is ne tennénk? De ő – részben sérülései miatt is – nem számított reális alternatívának Pep Guardiolánál. Sandro Wagner távozásával pedig mennyiségileg is egyetlen befejező csatára maradt a csapatnak. Lewandowski végigjátssza az idényt.
Vajon marad-e ereje, motivációja a végére? Mi van, ha lesérül vagy eltiltják?Megoldást ugyan mindig lehet találni, hiszen nemcsak a kiváló támadók képesek ellátni a csatárposzt kihívásait, biztos vagyok abban, hogy akár egy Joshua Kimmich vagy David Alaba is konszolidált teljesítményt nyújtana. De vajon ez a Bayern München igénye? Egy olyan klub, amelynek bőséges pénzügyi eszközei és megfelelő nemzetközi presztízse van, tényleg megelégedhet azzal, hogy a csatárposztra nincs alternatívája? Pláne, hogy még ebben a szezonban is a háromfrontos harc a célja?

Szerencsére előremutató, hogy a klub megszerezte Jann-Fiete Arpot, akit évek óta a német foci egyik legnagyobb tehetségének tartanak, néhányan akár a világbajnoki keretben is szívesen látták volna. Ő azonban a jövő zenéjét kezdte el pengetni.