Bayern: Mi lett veletek 2009-esek?

A Bayern München hat év alatt öt alkalommal jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Nem túlzás kijelenteni, hogy az évtized élfutballjában a német rekordbajnok a szűk elit tagja.

Nem is olyan rég azonban még az elődöntőbe kerülés is hatalmas sikernek számított volna. A 2010 tavaszi első nagy menetelés előtt kilenc év telt el BL-elődöntő nélkül. A keret azóta lényegesen átalakult, ez persze az egyik alapja a jelenkor sikereinek. Az uborkaszezonba lépve visszanéztünk, mi a helyzet a 2008/09-es keret néhány emblematikus figurájával. Emblematikus alatt itt némi iróniával azokat értve, akikkel a soraiban a Bayern aligha tudott volna hosszútávú felfutást produkálni. De szó esik a többiekről is.

Michael Rensing

Oliver Kahn búcsúját követően Michael Rensing kapta meg az 1-es számú mezt, Jürgen Klinsmann egészen a szezon utolsó fázisáig ki is tartott mellette (következő szezonban Louis van Gaaltól néhány meccsnyi bizalmat kapott). Rensing nem tudott a Titán örökébe lépni. Nehéz döntést hozni afelől, hogy a kapus rossz teljesítménye határozza-e meg a védősor teljesítményét avagy a védősor rossz teljesítménye határozza-e meg a kapus teljesítményét. Annyi azonban fix, hogy a 2008 nyarát megelőző várakozásokat – akárhogyan is, de egykoron az U21-es német válogatott kapusa is volt – már valószínű sosem fogja tudni hozni a ma 31 éves kapus, aki jelenleg a másodligás Fortuna Düsseldorf elsőszámú kapusa.

Christian Lell

Lell szintén a Bayern akadémiájáról került a profik közé. 2010-ben hivatalosan még a csapat tagja volt, de a profik között már nem lépett pályára. Lellt a Bayern 2009 nyarán már el akarta adni, a Stoke City be is jelentkezett érte, az átigazolási időszak utolsó napján azonban a mindig balhés Lell a sajtóhírek szerint egyszerűen lement a térképről, így maradt a klubnál. Később a Herthában és a Levanténál fordult meg. Utóbbinál 2014 elején felbontották a szerződését. 31 éves, nincs klubja.

Massimo Oddo

Kölcsönben érkezett Münchenbe. Mindössze 1 évet játszott nálunk. Szerződés szerinti klubjában, a Milannál sosem vált igazán alapemberré, a Lecce mezében fejezte be pályafutását 32 évesen. A mögöttünk álló szezon végén az olasz másodosztályú Pescara együttesének edzői székét foglalta el.

Martin Demichelis

Micho az az ember, aki Mario Götze világbajnoki győztes góljánál lemaradt. Két szezon óta a Manchester City játékosa. 2013 nyarán úgy kötött ki Angliában, hogy előzetesen az Atletico Madrid is leigazolta. Demichelis így nem kizárt, hogy egy (újabb) BL-döntőről maradt le. A válogatottban azonban 34 évesen is helye van, ő is utazik a Copa Americára az argentinokkal.

Andreas Ottl

A 2006-os bajnoki címet jelentő gól szerzője, Philipp Lahm országos cimborája. A bizalomkeltő első idényét követően fokozatosan szűkült be a teljesítménye, végül 2011-ben távozott. Egy szezon lehúzott Berlinben, majd az Augsburg játékosa lett. Egy éve nem talál magának új klubot. 31 éves.

Tim Borowski

Borowski előzetesen kemény szavakkal jelentette ki, hogy sosem futballozna a Bayernnél, a 2008/09-es idényt mégis ott húzta le. Többnyire csereként lépett pályára, Louis van Gaal pedig nem tartott rá igényt a következő szezonban. Brémába való visszatérését követően sorozatos sérülések gyötörték, 2012-ben, 32 évesen fejezte be pályafutását.

Jose Ernesto Sosa

Hatalmas dél-amerikai tehetségként harangozták be. Ez igazolni nem tudta. Sem Münchenben, sem azon kívül. Nápolyban, Harkovban illetve az Atleticónál és a Besiktasnál fordult meg. 2014-ben a madridiakkal majdnem BL-győztessé vált, csereként pályára is lépett a lisszaboni döntőben. Jelenleg a Besiktas játékosa.

Hamit Altintop

Sokan elképedve fogadták a hírt, amikor Hamit Altintopra lecsapott az a Real Madrid, amelynek átigazolási politikájának középpontjában a marketing áll. Nem is ették annyira forrón a kását. Altintop alig kapott szerepet Jose Mourinho alatt. 2012 óta a Galatasaray játékosa.

Breno

Az évek talán egy kicsit már összefolynak, így érdemes rögzíteni: Breno még 2011 őszét is a Bayern játékosaként kezdte meg. Gyújtogatás miatt azonban szabadságvesztésre ítélték. A Bayernnél nem mondtak le róla: amikor lehetőség nyílt rá, munkát ajánlottak számára az utánpótlásban, Uli Hoenesshez hasonlóan így nappal már nem kellett az intézetben lennie. A Sao Paolo szívesen látná a soraiban, a fellelhető infók alapján megállapodásuk is van a játékossal.

Jürgen Klinsmann

A korábbi klasszis csatár egyértelműen megbukott a Bayern padján. Az Egyesült Államok kapitányaként azonban remek munkát végez. /2014-ben kemény döntést hozott meg azzal, hogy kihagyta a csapatból Landon Donovant. Az amerikaiak legendája kis ideig nálunk is megfordult/ 18 éves Jonathan nevű fia: kapus, az amerikai U18-as válogatott tagja.

És akik…

Voltak persze olyan alakok is a keretben, akik egy teljesen más szintet képviseltek. Lukas Podolski épp a héten lett 30 éves. A 2006-os nyári mese aranyifjújának életkorát egy kicsit még ízlelgessük. Klubkarrierjéből gyakorlatilag semmit sem tudott kihozni. Mindenesetre világbajnok. Amiként Miro Klose is, aki a Nationalelf és a világbajnokságok gólrekordere. Luca Toni pedig 38 évesen lett ismét a Serie A gólkirálya. Lucio miatt rengeteg mérgelődhettünk, hiszen ereje teljében – a klubvezetés fukarsága miatt – távozott, majd lett a(z ellenünk) BL-győztes Inter alapembere. 37 évesen még mindig játszik. Az indiai Goa együttesében. A 40 éves Ze Roberto a Palmeriast erősíti. Mark van Bommel a Milanban majd a PSV-ban vezetett le. Jörg Butt megmaradt örök második. Willy Sagnol pedig 32 évesen, a szezon közben kénytelen volt visszavonulni.

Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm, Franck Ribéry, Daniel van Buyten, Toni Kroos és (!) Thomas Müller BL-győzelemig vitte Münchenben. Annak a Jupp Heynckesnek a vezetésével, aki a 2008/09-es idény végén menteni tudta a menthetőt, a Bayernt behozta a BL-helyekre. Ha feltesszük, hogy a 2013-as sikerhez elengedhetetlen volt a 2009/10-es BL-meneteléssel megindult felfutás, akkor azt is feltehetjük, hogy ennek a sikerkorszaknak nemcsak a betetőzője, hanem egyben az elindítója is Jupp Heynckes volt. /S ma már romantikával gondolhatunk vissza arra néhány meccsre is, amikor Lucio jobbhátvédet játszott./

A „+1”

Amennyiben csak lehet, méltóságteljesnek megmaradva: volt egy fiatalember, aki a semmiből egyszer csak lehetőséget kapott Jürgen Klinsmanntól: Joseph Ngwenya. A Bayern után még öt csapatnál is játszott. Jelenleg a – harmadosztályúnak számító – Pittsburgh Riverhounds játékosa.