„Alexet azért büntetik, mert kitölti a szerződését”

Hetek óta tudjuk már biztosra, hogy Alexander Nübel 2020 nyarán a Schalkétól a Bayern Münchenhez fog igazolni. Ahogyan az várható volt, a fiatal német kapus döntését nagyon nehezen fogadják el Gelsenkirchenben.

Bildergebnis für alexander nübel bayern"

Jónéhányan a müncheni oldalon is, bár ez inkább annak szól, hogy a mostani állás szerint a következő években Nübel fokozatosan fogja majd átvenni Manuel Neuer helyét a bajorok kapujában. Ez pedig nehéz szituációkat eredményezhet. Neuer 34 éves lesz, kapusként (és egyébként sem! :- ) ) egyáltalán nem idős, a teljesítményét ismét meg tudja mutatni, nem mellesleg a Bayern kapitánya. Ugyanez igaz a válogatottra is, ott azonban legelőször meg kell várni az EB-t követő időszakot.

Más a helyzet a Schalkénál, amely így egy évtized alatt már a második kiemelt kvalitású kapusát kénytelen lepasszolni a Bayernnek. Ezúttal ráadásul ingyen. Nübel piaci értéke 16 millió Euró, azonban az átigazolás pikantériája miatt ennél nagyobb összegről is szó lehetett volna. Ha Nübel szerződése nem járt volna le. Így viszont – Leon Goretzkához hasonlóan – a Schalke átigazolási díj nélkül maradt.Micsoda lerablás! Elveszik a legjobb játékosokat, és még pénzt se adnak értük! Micsoda erkölcsi fertő, ami Münchenben zajlik! Nübel is része volt ennek! Nem tiszteli a klubot! Elárulja! Aki így gondolja, azon túl, hogy érzelmileg befolyásolt, végleg elvesztette a kapcsolatot a valósággal.

A futballista ugyanis nem tulajdona a klubnak. A játékosok ugyanúgy, mint mások, kötnek egy szerződést, aminek a feltételei kötik a feleket. Nübel 2020 június 30. napjáig vállalta, hogy a Schalke játékosa lesz. Nübel leszolgálja ezt az időszakot. Nübel nem sérti meg a szerződését. De ügynöke szavait idézve, még az átigazolási tárgyalásokkal sem, hiszen félévvel a szerződése lejárta előtt már megállapodhat új klubjával, ügynöke pedig már előtte is tárgyalhat az érdeklődőkkel. Kemény is lenne, ha valakitől azt követelnénk meg, hogy egészen az utolsó pillanatig hagyja nyitva a jövőjét…

Nem beszélve arról, hogy a szerződés felbontása (jogi terminológiával helyesebb az itt most furán ható megszüntetés szó) és átigazolási díj követelése nem a rendes mód. Ennek rendkívüli módnak kellene lennie. Ehhez képest az átigazolási őrület olyan szintre emelkedett, ahol a legnagyobb klubok legnagyobb játékosait leszámítva mindenkinek nagyobb érdeke fűződik a játékos elengedéséhez és a bődületes pénzhez, amit kap érte, mint ahhoz, hogy a játékos még évekig szolgálja őket, lője a gólokat, védje a lövéseket, trófeákért küzdjön. Sőt, egy játékos átigazolási díja nagyobb bevételt generálhat, mint egy bajnokságban az élcsapat státusz fenntartása. Ez a modern futball elszabadult abszurditásának eredménye. A futball célja a győzelem. A pénz eszköz, és nem cél. Az emberek közötti megállapodások lefolytatásának rendes módja igenis az, hogy amit ígértem, betartom.

Nübel ezt teszi. Ő nem okozott kárt a Schalkénak, mert az alapeset akkor is a szerződés kitöltése marad, ha egyébként túlnyomó többségében senki sem tölti ki a szerződését: „Alexet azért büntetik, mert kitölti a szerződését” – mondta az ügynöke, aki tutira nem szent, leveszi a sápot, de ebben a tekintetben igaza van.Vajon mennyivel lett volna tisztességesebb, ha még tartott volna a szerződése, és nyáron bemondja azt, hogy kösz srácok, én léptem? Így most a Schalkénak van féléve arra, hogy pótolja őt. Akár csapaton belülről, akár ingyenes igazolással, akár pénzért.

Ebben a vonatkozásban persze érthető az is, ha a játékos a jövő építésének indokával nem fog majd játszani az eltiltását követően sem. Kérdés azonban az, hogy megéri-e, ha Nübel padoztatásával a Schalke végül lemarad a nemzetközi kupáról. Márpedig a Schalke most pontazonosságban áll a BL-helyen álló Dortmunddal, hétvégén pedig legyőzte a harmadik Mönchengadbachot.

Valójában a Bayern számára most triplán szükség van a győzelemre a szombati Schalke elleni bajnokin. A három pont kell a közvetlen célok eléréséhez. A Schalkét is jobban le lehet hagyni a tabellán. Illetve egy sokgólos győzelemmel a hiányzó Nübel számára is kedvezőbb pozíciót lehetne szerezni ahhoz, hogy tavasszal azért még bőven kapjon játéklehetőséget.

<script async src=”https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script>
<ins class=”adsbygoogle”
style=”display:block; text-align:center;”
data-ad-layout=”in-article”
data-ad-format=”fluid”
data-ad-client=”ca-pub-1474341821534932″
data-ad-slot=”9299323378″></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Comments are closed.