A kedves Hansi

Világbajnoki lendülettel folytatódhat a megcsapzott a Bayern München idei idénye. Hansi Flick a Lerby, Beckenbauer, Augenthaler, Klinsmann, Sagnol, Kovac hatos után hetedikként fog úgy leülni a Bayern padjára, hogy előzőleg már játékosként is szolgálta a bajorokat.

Bildergebnis für flick gerland"Az 54 éves Hans-Dieter Flick 1985 és 1990 között játszott a Bayernnél, öt idényéből négyszer bajnoki címet, 1986-ban Német Kupát, egy évvel később Német Szuperkupát ünnepelhetett. 1987-ben ő is ott volt az FC Porto elleni elbukott BEK-döntőben. Védekező középpályásként a válogatottság nem jött neki össze. Pályafutása profi szakasza 28 évesen az 1. FC Köln játékosaként ért véget. Még néhány évet focizott a Victoria Bammentalnál.

Főiskolai bankszakemberi végzettségére a játék abbahagyását követően sem épített karriert. 2003-ban edzői képesítést szerzett a kölni sportfőiskolán, az évfolyam legjobbjaként. Mondjuk Thomas Doll-lal közösen. Ekkor már több éve dolgozott edzőként is. Először a Victoria Bammentalnál, majd a hoffenheimi projekt első időszakában. (2003-ban kupa-negyeddöntőig jutottak) Profi csapatot azonban nem irányított. 2006-ban a Trappattoni/Matthäus kettős mellett Salzburgban, majd 2006-tól 2014-ig Jogi Löw mellett végzett másodedzői feladatokat. Utóbbival karöltve világbajnoki címet is ünnepelhetett. Egy alkalommal azért mégiscsak szerepelt edzőként nagymeccsen. 2008-ban a portugálok elleni EB-negyeddöntőben Löw eltiltása okán ő ült le kapitányként a kispadra. Statisztikája így überelhetetlen: egyből egy győzelem. :- )

Érdekesség, hogy legidősebb lányának Lothar Matthäus a keresztapja. Loddarral nemcsak Salzburgban, hanem még a 80-as években Münchenben is dolgoztak közösen.

Visszafogott, konzervatív stílusát jellemzi, hogy a 2014-es VB-elődöntőben az ő utasítása volt, miszerint a játékosoknak vissza kellett fogniuk magukat a második félidőre, valamint a gólörömüket sem lehetett szabadjára engedni.

Bildergebnis für flick 2014"

A válogatottnál az ő feladata volt a játékosok fizikai és technikai fejlődésének biztosítása. Résztvevője volt a német utánpótlás-játékosok fejlődését monitorozó adatbankjának összeállításának. De az ő vesszőparipája volt az állított helyzetek erősítése (A VB-n 18 gólból 6-ot szereztek ennyiből a németek.) Az elmondások azt erősítik, hogy neki a háttérből sokkal nagyobb szerepe volt a sikerekben, mint azt kívülről láthattuk. Nemcsak pozíciójából, hanem habitusából fakadóan. Flick csendes, visszafogott típusként ismert a német fociban, korábbi edzője, Jupp Heynckes is ezt erősítette, hogy nem olyan típus, mint aki falnak rohanna. Korábban „a kedves Hansi” néven is szólították.

Szakmai tudását 2014-től a DFB sportigazgatójaként (mint egykoron Matthias Sammer is) kamatoztatta. 2017-ben saját kérésére búcsúzott el a szövetségtől, arra hivatkozással, hogy a DFB-nél kevésbé tették magukévá az elképzeléseit. Ezután rövid ideig a Hoffenheim gazdasági igazgatója lett. Ezekben az években már arra is készülvén, hogy edzői karrierjét folytatja, többször megfordult Pep Guardiola, Thomas Tuchel, illetve Roger Schmidt körül.

2019 nyarán húzta be őt a Bayern, mint másodedző. Elvileg Niko Kovac külön kívánságára. De aligha titkolt módon nemcsak közvetlen segítségként, hanem Niko Kovac esetleges bukása esetére tartalékként is.

A támadófutball híve, aki önállóságot és bátorságot vár el játékosaitól, hogy a játék kellően domináns és egyben kiszámíthatatlan legyen. A beérkező elmondások szerint az elképzelése egy olyan rendszer megalkotása, amelyben a játékosok az egyéni felelősségük alól sem vonják ki magukat.